Дан Ратног ваздухопловства и ПВО

Петак, 23.12.2022 | Култура и традиција
У Војсци Србије је данас свечано обележен Дан Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и 110 година од формирања Ваздухопловне команде српске војске са седиштем у Нишу.

Централна свечаност је одржана у Дому ваздухопловства у Земуну, у присуству заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Петра Цветковића, представника јединица Војске Србије, органа локалне самоуправе, верских заједница, борачких удружења и бројних гостију.

На свечаности су сумирани резултати рада у претходној години и уручене награде и признања најбољим појединцима. Обележавање празника било је прилика и да се направи осврт на 110 година дугу историју ратног ваздухопловства, али и да се истакну обученост, посвећеност и залагање припадника овог вида Војске Србије у реализацији додељених задатака, пре свега у контроли и заштити ваздушног простора Републике Србије.

Празник је обележен и у командама, јединицама и установама Ратног ваздухопловства и ПВО, уз свечани строј и полагање венаца и цвећа на спомен-обележја у касарнама и на војним аеродромима.

Дан Ратног ваздухопловства и ПВО обележава се 24. децембра у спомен на на дан када је донето решење о формирању Ваздухопловне команде српске војске, у чији су састав тада ушли Аеропланско и Балонско одељење, Водоничка централа и Голубија пошта.

Повезане вести