Такмичење у индивидуалним војничким вештинама у Сомбору

Четвртак, 21.6.2018 | Обука

Дводневно надметање у индивидуалним војничким вештинама на нивоу Команде за обуку почело је данас у касарни „Аеродром“ у Сомбору.

Дводневно надметање у индивидуалним војничким вештинама на нивоу Команде за обуку почело  је данас у касарни „Аеродром“ у Сомбору. У 12 дисциплина такмичи се 15 екипа са укупно 135 такмичара.

Начелник штаба Команде за обуку бригадни генерал Дејан Јанковић свечано је прогласио почетак такмичења истичући да је сврха такмичења да се унапреди обученост војника али и да се обука учини занимљивијом и изазовнијом. С тим циљем Команда за обуку од 2014. године организује такмичење у вештинама типичним за војнике. 

- Од ове године таква такмичења ће се организовати и на нивоу Војске Србије. Данас, у овом строју стоје они који су се показали као најбољи у такмичењу на нивоу чете, батаљона и бригаде спремни да покажу спретност, знање, вештину и брзину у дисциплинама које су опште за све припаднике Војске Србије – рекао је бригадни генерал Јанковић.

Дисциплине у којима се учесници надмећу, како би прошли селекцију до највишег нивоа такмичења – ниво Војске Србије су: Израда заклона за стрелца за лежећи став; Савлађивање простора питањем потрбушке; Одређивање правоуглог координата; Мерење азимута на земљишту; Извлачење рањеника (повређеног) помоћу шаторског крила; Постављање ТМРП-6 за дејство; Скупина употреба заштитних средстава; Превођење ручног ракетног бацача из маршевског у борбени положај; Расклапање и склапање аутоматске пушке; Расклапање и склапање пиштоља 9 мм ЦЗ-99; Пуњење оквира за аутоматску пушку и извршење припремног гађања аутоматском пушком на редном броју 2. 

Јована Алмажан, МЦ Одбрана

Повезане вести