Примопредаја дужности епископа војног

Четвртак, 11.5.2023 | Актуелности
Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас у Епархији нишкој примопредаји дужности епископа војног између епископа нишког Арсенија и епископа липљанског Доситеја, викара патријарха српског Порфирија.

Епископ Доситеј хиротонисан је 11. децембра 2022. године у Храму Светог Саве, након што је на редовном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве изабран за викарног епископа патријарха српског, са титулом епископа липљанског и, имајући у виду његову официрску каријеру, одређен и за епископа војног.

Данашњој церемонији примопредаје дужности претходили су Света архијерејска литургија и молитвени чин благодарења у нишком Саборном храму Свете Тројице, који су уз епископе Арсенија и Доситеја саслуживали војни свештеници Војске Србије.

Министар Вучевић и генерал Мојсиловић, су новопостављеном епископу војном Доситеју честитали ступање на нову дужност и указали на њену важност, као и на значај верске службе за припаднике наше Војске Србије.

У знак захвалности за досадашњу сарадњу и подршку верској служби у Војсци Србије, епископ Арсеније је највише одликовање Епархије нишке — Орден Светог Романа Ђунишког првог степена доделио Министарству одбране, а које је на данашњој церемонији уручио министру Вучевићу. Највише одликовање Епархије нишке епископ Арсеније доделио је и начелнику Генералштаба генералу Мојсиловићу.

Министар Вучевић је епископу Арсенију уручио Плакету Министарства одбране, уз захвалност у име Министарства на свему што је радио и за војску, и за цркву и за отаџбину Србију, али и за цео српски народ током четири године часног и честитог службовања као епископ војни.

Генерал Мојсиловић је епископу Арсенију уручио официрску сабљу, и том приликом изразио захвалност у своје и име припадника Војске Србије на изузетној сарадњи, која је учврстила односе Српске православне цркве и Војске Србије и допринела јачању моралне снаге њених припадника.

Повезане вести