Стручна радионица из области цивилно-војне сарадње

Петак, 5.4.2024 | Обука
У организацији Одељења за цивилно-војну сарадњу (J-9) Генералштаба Војске Србије ове недеље је у Београду реализована стручна радионица „Функционални специјалисти цивилно-војне сарадње“.

Реч је о специјализованом усавршавању за цивилна лица из државних органа и невладиних организација која се могу ангажовати у мировним операцијама на процесу планирања операција, као и за реализацију специфичних пројеката цивилно-војне сарадње у међународном окружењу.

Током петодневне обуке, полазници усавршавања из Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, Министарства спољних послова, Комесаријата за избеглице и миграције и Црвеног крста Србије били су у прилици да сагледају значај ангажовања функционалних специјалиста у зони извођења мировних операција и да стекну основна знања о организацији и функционисању цивилно-војне сарадње у Војсци Србије.

Функционални специјалисти се у мировним операцијама најчешће ангажују на организовању рада органа власти и јавних служби, идентификовању и пружању помоћи угроженим групама, организацији транспорта хуманитарне помоћи, формирању и раду центара за расељена лица и избеглице, транспорту становништва и материјалних добара и осталим сличним активностима.

Успешном организацијом и реализацијом овог усавршавања, Војска Србије даје допринос јачању капацитета наше земље за учешће у мисијама Уједињених нација и Европске уније усмереним на изградњу и очување мира у свету.

Повезане вести