Свечана академија поводом Дана верске службе Војске Србије

Уторак, 14.11.2023 | Култура и традиција
Поводом Дана верске службе и десетогодишњице од њеног увођења у Војску Србије, вечерас је у Дому Војске у Београду одржана свечана академија, којој су присуствовали министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Министар одбране је том приликом, на предлог начелника Генералштаба, доделио војне спомен-медаље за допринос систему одбране најзаслужнијим верским службеницима.

О историјату и значају верске службе говорио је начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, који је истакао да је верска служба у Војсци Србије утемељена на Закону о Војсци Србије и подсетио да је њеним увођењем омогућено елементарно људско право, слобода исповедања вере свим припадницима наше војске.

Он је подсетио да се почеци верске службе везују за Војску Кнежевине Србије, која је у свом саставу уз православне војне свештенике имала и одређен број војних имама и војних рабина, а право на своја духовна лица имале су све признате цркве и верске заједнице.

Свечаној академији су присуствовали и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, начелник Војног кабинета председника Републике Србије бригадни генерал Предраг Краљевић, представници верских заједница и бројни гости.

Дан верске службе се празнује 12. новембра у спомен на дан када је 1839. године доношењем Војног закона први пут дефинисано вршење верске службе у Војсци Кнежевине Србије.

Повезане вести