Редовна годишња анализа стања и способности Војске Србије

Уторак, 30.1.2024 | Актуелности
Годишња анализа стања и оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2023. годину завршена је данас реферисањем врховном команданту Војске Србије и председнику Републике Александру Вучићу, одржаном у касарни „Топчидер“ у Београду.

Реферисањем је руководио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, а присуствовали су, осим министра одбране Милоша Вучевића, и председник Народне скупштине Владимир Орлић, председница Владе Ана Брнабић, министри спољних послова и финансија Ивица Дачић и Синиша Мали, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, те највиши руководиоци и старешине у Министарству одбране и Војсци Србије.

По завршетку анализе, врховни командант је истакао да је Војска Србије у години за нама одржала и унапредила своје оперативне способности и најавио наставак улагања у одбрамбене капацитете Републике Србије. 

Током обиласка приказа наоружања и војне опреме којима се опремају или ће бити опремљене јединице Војске Србије ове и наредних година, председник Вучић је истакао да морамо да убрзавамо даље наоружавање Војске Србије, да снажимо домаћу индустрију и да имамо бољу попуну јединица.

Председник Вучић је рекао да су обезбеђена средства за 701 систем наоружања и да остаје да се нађу средства за још 853 система из домаће индустрије. Изразио је уверење да ће до краја године Војска Србије моћи да набави велику количину дронова-камиказа.

— Верујем да ћемо у сарадњи са бројним привредницима и домаћом памети моћи да до краја године покажемо велику количину дронова-самоубица или дронова-камиказа. Све ће бити домаће производње и то ће представљати велику предност Србије у односу на окружење — рекао је председник Вучић.

Председник Републике је рекао и да се очекује да стигне важан систем из Руске Федерације који служи за електронско ометање.

Према његовим речима, набавка новог оружја захтева још војника и обуке, те је истакао да ће сада Војска Србије у оквиру оклопних јединица имати и нове јединице које ће управљати дроновима.

— Увек вам више оде на повећање плата зато што то није једнократан трошак, али огроман новац нам одлази на оружје и оруђе. Ово је нама најважнији састанак у Војсци Србије, који имамо једном годишње, где се бавимо ситуацијом и оним шта би требало урадити у наредних годину дана — поручио је председник Вучић.

Србија је озбиљна држава која има озбиљну војску, закључио је врховни командант Војске Србије, додајући да се спремамо да сачувамо своју земљу, јер у садашњим условима „ако немате довољно снажну војску нећете имати ни земљу ни државу“.

— У складу с тим, морамо да оснажимо нашу одбрану и концепт такозване тоталне одбране, морамо да будемо спремни. Никога не угрожавамо, чувамо земљу и одвраћамо потенцијалне агресоре — нагласио је председник Вучић.  

Министар Вучевић је у обраћању медијима нагласио да је Војска Србије данас упознала државно руководство, пре свега председника Републике и врховног команданта, са анализом стања, оперативне и функционалне оспособљености Војске Србије за 2023. годину.

— Разговарали смо и о задацима, плановима и за 2024. годину и искористили данашњи скуп да прикажемо део наоружања и војне опреме кроз овај статички део, са чим располаже Војска Србије, али и шта су развојни програми који се спроводе и кроз Војнотехнички институт и оно што раде остали делови наменске индустрије Србије. Позитивно су оцењени резултати рада Војске Србије у 2023. години, очигледан је напредак — истакао је министар Вучевић.

Он је истакао и да је на данашњем састанку разговарано и о ономе што треба да се унапреди.

— Задовољан сам оним што су припадници Војске Србије радили у 2023. години и користим прилику да честитам и начелнику Генералштаба и свим припадницима Војске Србије на извршеним задацима и оствареним циљевима у 2023. години, с напоменом да су задаци и циљеви још виши у 2024. години. Хвала и председнику Републике на стрпљењу да поделимо са њим све оно о чему размишљамо и шта су наша очекивања, односно захтеви — нагласио је министар Вучевић.

На данашњој анализи је разматрана безбедносна ситуација у земљи и окружењу од утицаја на способности Војске Србије, борбене могућности Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Територијалних снага, стање у јединицама и укупне способности Војске Србије за реализацију додељених мисија и задатака. Презентован је и додатно образложен предлог Генералштаба Војске Србије за стављање ван снаге одлуке Народне скупштине о обустави обавезе служења војног рока.

Резултати анализе показују да је наставком опремања савременим наоружањем и војном опремом, ремонтом и модернизацијом перспективних средстава ратне технике, организацијско-мобилизацијском доградњом јединица и интензивном обуком у години за нама настављено свеобухватно јачање способности Војске Србије, која остаје способна да се супротстави  могућим облицима угрожавања безбедности.

Закључено је да су планирани и ванредни задаци извршени у потпуности, безбедно и професионално, на чему је врховни командант Војске Србије одао признање свим официрима, подофицирима, војницима и цивилним лицима на служби у Војсци Србије, односно раду у Министарству одбране.

На реферисању су исказани приоритети и потребе Војске Србије у средњорочном периоду пред нама и предложене мере за даље унапређење способности, уз захвалност врховном команданту и Влади Републике Србије на снажној подршци плановима и активностима Министарства одбране и Генералштаба усмереним на јачање Војске Србије као фактора мира и стабилности у земљи и региону.

Повезане вести