Основна падобранска обука војника на служењу војног рока

Среда, 31.1.2024 | Обука
На војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу у току је реализација основне падобранске обуке војника генерације „септембар 2023“ који војни рок служе у 63. падобранској бригади.

Обука представља завршни део процеса оспособљавања војника на служењу војног рока падобранске специјалности. Изводи се у трајању од четири недеље, при чему земаљски део траје три, а реализација падобранских скокова – једну седмицу. 

Како би у потпуности припремљени приступили падобранској обуци, војници су претходно успешно прошли индивидуално оспособљавање у центрима Команде за обуку и потом, у 63. падобранској бригади, тактичку и ватрену обуку и проверу физичких способности.

У оквиру земаљског дела обуке, акценат је на стицању потребних знања о десантном падобрану, начину његовог паковања и чувања, те раду на падобранским справама, током којег се усавршавају технике извршења падобранског скока и процедуре у принудним ситуацијама. Овај део обуке не само да служи као припрема за извођење падобранских скокова, већ је и важан корак у подизању дисциплине, самопоуздања, одлучности и повезаности војника са падобранском традицијом.

Војнике који савладају овај сегмент очекује реализација падобранских скокова у дневним и ноћним условима, са наоружањем и додатним теретом. 

Успешним завршетком основне падобранске обуке војници добијају звање „падобранац“, а тиме и могућност да постану професионални припадници ове елитне јединице Војске Србије, за шта су војници ове генерације већ исказали интересовање.

Повезане вести