Завршена такмичења у војничким вештинама на нивоу Kопнене војске

Петак, 14.9.2018 | Обука

У гарнизонима и гарнизонским местима Копнене војске, у току ове недеље одржана су још четири такмичења у војним вештинама.

Припадници родова пешадије, оклопних јединица и инжињерије, такмичили су се у Панчеву, Врању и Бујановцу, док су је такмичење службе телекомуникација одржано у Нишу. 

У касарни „Стевица Јовановић“ у Панчеву, у току недеље организовано је такмичење у колективним вештинама рода пешадије, на коме су снаге одмерила најбоља пешадијска и минобацачка одељења из Копнене војске. Домаћин такмичења била је Прва бригада копнене војске. 

Најбоља пешадијска одељења из Копнене војске такмичила су се савлађивању различитих препрека, маршевању, гађању из личног наоружања и бројним другим дисциплинама. Најбоље минобацачлије, снаге су одмериле у познавању и раду са минобацачем, поседању и промени ватреног положаја и другим тактичким радњама. 

Након извршених провера и рангирања, за прво место у такмичењу пешадијских одељења освојили су припадници Друге бригаде копнене војске, а друго и треће место екипе из Треће и Четврте бригаде копнене војске. За најбоље минобацачко одељење проглашено је одељење из Треће бригаде, а друго и треће место освојила су одељења Четврте и Друге бригаде копнене војске.

У касарни „Први пешадијски пук Књаза Милоша Великог“ у Врању, организовано је такмичење у индивидуалним, специјалистичким и колективним војним вештинама рода оклопних јединица. Свечаном отварању такмичења присуствовао је командант Четврте бригаде копнене војске пуковник Слободан Стопа, који је, као домаћин, пожелео такмичарима много успеха на предстојећем такмичењу.

У познавању знања и вештина такмичили су се тенкисти из састава механизованих и тенковских батаљона бригада Копнене војске. Такмичење се реализовало у индивидуалним и специјалистичким вештинама, када су у питању возачи и нишанџије тенка М-84 и борбеног возила пешадије М-80А и на одељенском нивоу, на коме је тимски рад механизованих одељења дошао до изражаја.

Такмичарски дух, пожртвованост и велики труд довели су екипу Четврте бригаде на прво место, друго место заузела је екипа Друге бригаде, док је на трећем месту екипа Треће бригаде, у конкуренцији механизованих одељења. 

За најбољег возача тенка М-84 проглашен је десетар Ђорђе Трумић из Прве бригаде копнене војске, а за најбољег нишанџију тенка М-84 десетар Влада Гоцић припадник Треће бригаде. Десетар Александар Пантовић из Треће бригаде копнене војске најбољи је возач борбеног возила пешадије М-80А, док је најбољи нишанџија-оператер десетар Владимир Панић из Друге бригаде.

На такмичењу, које је у бази „Југ“ и полигону „Боровац“ организовала Трећа бригада копнене војске, снаге су одмерили припадници рода инжињерије, који су се такмичили у иднивидуалним и колективним вештинама овог рода. Такмичење је отворио начелник штаба Треће бригаде, пуковник Драган Антић. 

У оквиру индивидуалног дела такмичења, инжињерци су се надметали у управљању различитим инжињеријским машинама:  утоваривач, копач, дозер и грејдер, док су се у колективном делу такмичила најбоља пионирска одељења из Копнене војске. 

За најбољег возача-послужиоца утоваривача проглашен је десетар Бојан Миљковић из Треће бригаде копнене војске, најбољи возач-послужилац копача је десетар Горан Бакић из исте јединице, док је најбољи возач послучилац грејдера десетар Дејан Златковић из Четврте бригаде. Екипно, у дисциплинама вожње и послуживања копача и утоваривача прва места освојиле су екипе Треће бригаде копнене војске. У вожњи и послуживању грејдера прво место су поделиле екипе Треће и Четврте бригаде. У такмичењу пионирских одељења, прво место заузело је одељење из Прве бригаде копнене војске. 

У касарни „Књаз Михаило“ у Нишу одржано је такмичење у војним вештинама службе телекомуникација, на нивоу Копнене војске. Домаћин такмичења био је 21. батаљон везе.  

Најбољи припадници службе телекомуникација из јединица Копнене војске, имали су прилике да се такмиче у индивидуалним специјалистичким и колективним војним вештинама службе телекомуникација. Неке од заступљених дисциплина у индивидуални специјалистичким вештинама биле су: провера исправности телефона, постављање централе ТлЦИ-10, отправљање текста телепринтером и друге. У колективним војним вештинама екипе су се надметале у постављању телекомуникационих система. 

Након два такмичарска дана, за најбољег у индивидуалним вештинама службе телекомуникација проглашен је десетар Ненад Пејковић из Четврте бригаде, друго место заузео је заставник Раде Рађеновић из Специјалне бригаде, а треће место заузео је старији водник прве класе Перић Драгољуб из исте јединице. Најбоље резултате у колективним војним вештинама службе телекомуникација, радио и радио – релејне специјалности оствариле су екипе 21. батаљона везе, док је примат у колективним вештинама линијске специјалности однела екипа Специјалне бригаде. У свеукупном пласману титулу је понео 21. батаљон везе, испред Специјалне бригаде и Друге бригаде која је била трећепласирана екипа. 

Повезане вести