Учешће на састанку заменика начелника генералштабова Југоисточне Европе

Уторак, 14.6.2022 | Међународна сарадња
Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић учествовао је на састанку у оквиру Процеса сарадње министара одбране Југоисточне Европе (SEDM) одржаном данас у Крању, у Републици Словенији. 

На скупу, који је одржан у формату заменика начелника генералштабова, разматране су активности и остварени напредак у имплементацији пројеката ове регионалне иницијативе, као и активности Бригаде Југоисточне Европе SEEBRIG.

У свом обраћању на састанку, генерал Цветковић је истакао да је Република Србија у потпуности посвећена поштовању међународног права, територијалног интегритета суверених држава, Повеље Уједињених нација и унапређењу сарадње са кључним међународним организацијама у области одбране и безбедности, те да даје активан допринос развоју и јачању добросуседских односа и сарадње у оквиру регионалних форума.

На састанку су учествовали представници земаља чланица иницијативе — Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Италије, Северне Македоније, Словеније, Србије, Турске, Хрватске и Црне Горе, и делегације међународних организација.

Процес сарадње министара одбране земаља Југоисточне Европе (SEDM) покренут је 1996. године, а Република Србија је постала пуноправни члан 2010. године. Основни циљ SEDM је унапређивање разумевања и интензивирање политичко-војне сарадње у региону, ради јачања безбедности у овом делу Европе.

Повезане вести