Успешно изведена тактичка вежба „Комшије 21“

Петак, 24.9.2021 | Обука
У касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ у Панчеву успешно је реализована међународна тактичка вежба „Комшије 21“, на којој су учествовали припадници Војске Србије, Мађарске војске и Националне гарде Охаја.

Завршном дану вежбе присуствовали су командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић и командант Пете пешадијске бригаде Мађарске војске бригадни генерал Балаж Слосјар.

Циљ трилатералне вежбе, чији је домаћин ове године била Прва бригада копнене војске, је унапређење интероперабилности и оспособљености за извођење мултинационалних операција на тактичком нивоу, уз јачање међусобног поверења и размену искустава.

Припадници оружаних снага Србије, Мађарске и САД су током петодневних активности увежбавали борбене радње и поступке приликом ангажовања у операцијама подршке миру, као што су контрола територије, претрес терена, медицинска евакуација и поступци у случају напада на снаге ангажоване у операцији.

Тактичка вежба „Комшије“ изводи се од 2011. године наизменично у Србији и Мађарској у циљу припрема за учешће у мултинационалним операцијама и унапређења сарадње. Од 2017. године на вежби учествују и припадници Националне гарде Охаја, чиме је вежба постала трилатерална.

Повезане вести