Летачка обука на транспортним хеликоптерима

Четвртак, 29.7.2021 | Обука
На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници реализује се интензивна летачка обука кадета-пилота завршне године Војне академије на вишенаменским транспортним хеликоптерима Ми-17.

Реч је о обуци кадета пете године Војне академије студијског програма Војно ваздухопловство који се оспособљављавају за дужност пилота хеликоптера у хеликоптерском одељењу.

Услови за извођење ове обуке стекли су се захваљујући значајном опремању Ратног ваздухопловства и ПВО претходних година па се тако, после више од две деценије, обука кадета реализује на транспортним хеликоптерима, што је од немерљивог значаја за њихову општу обученост и припремљеност за пријем почетних официрских дужности.

Обука кадета Војне академије се реализује у 890. мешовитој хеликоптерској ескадрили 204. ваздухопловне бригаде. Кадети су претходно савладали основну обуку на хеликоптерима „газела“ и сада, на петој години студија, пролазе преобуку, основну и борбену обуку на хеликоптеру Ми-17.

На овај начин ће хеликоптерска ескадрила у септембру добити нову генерацију потпоручника авијације оспособљених за извршавање наменских задатака на овом типу хеликоптера.

Повезане вести