Пријем поводом празника рода авијације и санитетске службе

Петак, 26.7.2019 | Култура и традиција

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић примио је данас делегације рода авијације и санитетске службе, поводом њихових предстојећих празника.

Генерал Цветковић је припадницима авијације и санитетске службе, уз честитке за празник, одао признање на резултатима постигнутим у претходном периоду и изразио очекивање да ће несебичним залагањем и стручношћу наставити да јачају свој род, односно службу.

Делегацију рода авијације је предводио начелник штаба Команде Ратног ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Александар Бјелић, а делегацију санитетске службе — начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Угљеша Јовичић.

Дан авијације слави се 2. августа у спомен на дан када је, 1893. године, издато наређење краља Александра I Обреновића којим је предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења. То су биле прве ваздухопловне јединице у српској војсци. 

Дан санитетске службе – 30. јул Војска Србије слави у спомен на дан када је, 1839. године, постављен први штабни доктор (по садашњој терминологији начелник санитета), што је први званични документ о раду војне санитетске службе.

Повезане вести