Основна падобранска обука војника на служењу војног рока

Среда, 2.2.2022 | Обука
На војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу реализује се основна падобранска обука војника генерације „септембар 2021“ који војни рок служе у 63. падобранској бригади.

Обука представља завршни део процеса оспособљавања војника на служењу војног рока падобранске специјалности. Изводи се у трајању од четири недеље, при чему земаљски део траје три, а реализација падобранских скокова – једну седмицу. 

У оквиру земаљског дела обуке, који је изузетно психофизички захтеван, акценат је на раду на падобранским справама, као и на појачаној физичкој припреми, са циљем да војници у потпуности усвоје потребна знања о десантном падобрану и падобранској опреми и савладају основе технике извршења падобранског скока. Радње се увежбавају до аутоматизма како би се могућност појаве неправилности приликом извршења скока свела на најмању могућу меру.

Потом следи реализација падобранских скокова у дневним и ноћним условима, са наоружањем и додатним теретом, уз коришћење савремених десантних падобрана који су на употреби у јединици од 2018. године. 

Резултат успешно изведене основне падобранске обуке су војници-падобранци оспособљени за извршавање падобранских скокова десантним падобраном у свим условима, а готово сви из ове генерације ће по завршетку војног рока постати део професионалног састава 63. падобранске бригаде.

Повезане вести