Обука у дивизиону самоходних топ-хаубица „нора“

Четвртак, 22.9.2022 | Обука
На полигонима и вежбовном простору у околини Ниша реализује се колективна обука послуга самоходних топ-хаубица 155 мм Б-52 М-15 „нора“. 

Реч је о редовном обучавању за борбену употребу овог савременог артиљеријског система, које се, са циљем очувања борбене готовости, спроводи у самоходном топовско-хаубичком дивизиону Мешовите артиљеријске бригаде.

Послуге на обуци увежбавају поседање ватреног положаја, правовремно откривање циљева, руковање аутоматизованим системом за управљање ватром и извршење посредног гађања, у складу са задатим стандардима и нормама за ефикасно дејство овим борбеним системом. 

Самоходна топ-хаубица 155 мм Б-52 М-15 „нора“ је потпуно аутоматизовани систем, који одликује висока тачност и прецизност артиљеријске ватре, уз минимално време за поседање и напуштање ватреног положаја и обраду података. У саставу Мешовите артиљеријске бригаде налази се дивизион са три батерије наоружане „норама“, чијим је увођењем у оперативну употребу значајно унапређена способност јединице за дејство снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја.

Повезане вести