Начелник Генералштаба завршио посету нашим мировњацима у ЦАР

Уторак, 10.10.2017 | Мултинационалне операције

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са делегацијом, данас је завршио вишедневну посету нашим мировњацима ангажованим у мисијама УН и ЕУ у Централноафричкој Републици.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић је данас завршио вишедневну посету припадницима Министарства одбране и Војске Србије ангажованим у мисијама УН MINUSCA и ЕУ EUTM RCA у Централноафричкој Републици.

У другом делу посете начелник Генералштаба обишао је команду мисије MINUSCA у Бангију, где је разговарао са специјалним представником генералног секретара УН, уједно и шефом мисије Парфеом Онангом-Ањангом. Они су разговарали о перспективама мировних операција под мандатом Уједињених нација и ангажовању Војске Србије у операцији МINUSCA.

Генерал Диковић се састао и са директором подршке мисије Миланом Тројановићем, у логистичкој бази мисије МINUSCA у Авенији Боганда у Бангију, са којим је разговарао о могућностима унаређења подршке војне болнице нивоа 2 у мисији МINUSCA.

Начелник Генералштаба обишао је и припаднике Војске Србије ангажоване у мисији ЕУ за обуку безбедносних снага (EUTM RCA), који су стационирани у бази „UCATEX“, где се састао са командантом снага мисије ЕУ генерал-мајором Фернандом Гарсијом Бласкезом. Двојица генерала разговарали су о актуелној безбедносној ситуацији у Централноафричкој Републици, активностима снага у мисији EUTM RCA, а посебно су анализирали ангажовање нашег медицинског саветника и медицинског тима у овој мисији.

У завршном делу посете генерал Диковић је разговарао са командантом војне компоненте мисије МINUSCA генерал-мајором Бала Кеитом о безбедносној ситуацији у Централноафричкој Републици.

Током вишедневног боравка у Централноафричкој Републици генерал Диковић је сагледао размештај, ред и организацију рада у мисијама УН и ЕУ у Централноафричкој Републици и ангажовање наших припадника у овим мисијама. На крају посете, начелник Генералштаба је оценио да наши мировњаци доследно извршавају све постављене задатке и одао им признање на достојном представљању Војске Србије и Републике Србије у међународном окружењу.  

Повезане вести