Обележена 130. годишњица војне штампе

Петак, 23.1.2009 | Култура и традиција

Данас је у Дому Гарде на Топчидеру обележена 130. годишњица постојања војне штампе у Србији и 24. јануар Дан Новинског центра „Одбрана“ који баштини традиције листа „Ратник“ који је 1879. године основао министар војни Јован Мишковић.

Данас је у Дому Гарде на Топчидеру обележена 130. годишњица постојања војне штампе у Србији и 24. јануар Дан Новинског центра „Одбрана“ који баштини традиције листа „Ратник“ који је 1879. године основао министар војни Јован Мишковић. Свечаности су присуствовали министар одбране Драган Шутановац, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, најодговорније личности из система одбране, многобројни гости из културног и јавног живота, представници медија те пријатељи и сарадници магазина „Одбрана“.

Министар одбране Драган Шутановац том приликом је рекао да би генерал Јован Мишковић вероватно био веома задовољан када би знао да његови наследници после 130 година успешно настављају традиције које је он започео.

– Не само да смо успели да одржимо часопис, него смо успели да развијемо нови ниво комуникације који прати ново технолошко друштво. „Одбрана је свакако израз жеље да се комуницира како са припадницима војске, тако и са јавношћу. Мислим да смо у протеклој години магазин „Одбрана“ приказали као један од најважнијих штампаних медија који се баве системом одбране и који се веома често цитира – рекао је министар Шутановац.

Он је подсетио да је у Србији увек било много оних који су указивали на проблеме али су тешко налазили решења и додао да данас нови менаџмент, уз помоћ „Одбране“ нуди и решења.

Министар је нагласио да је магазин „Одбрана“ веома важан медиј комуникације за враћање угледа припадницима Војске који је током деведестих значајно урушен. Он је додао да ће и даље инсистирати на квалитету медијске подршке коју систему одбране пружа редакција „Одбране“.

– Посећеност нашег интернет сајта подигли смо на око 4.000 улазака дневно, што је преко милион и по улазака годишње, а такав биланс вероватно нема ни једно министарство нити државна институција – закључио је министар одбране.

Начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић рекао је да континуитет војне писане речи од Ратника до Одбране, који су зачели и деценијама одржавали посвећеници том послу, угледна имена у свом времену и значајне личности српске историје, остављају наслеђе које обавезује. Он је оценио да се углед магазина „Одбрана“ најбоље види по броју цитираних текстова у другим медијима. Бошковић је додао да ће Управа за односе са јавношћу и редакција магазина и даље радити на промоцији активности у систему одбране.

Министар однране Драган Шутановац доделио је Сандри Мандић, новинарки телевизије Б92 награду „Иван Марковић“ за најбољи новинарски рад о активностима Министарства одбране и Војске Србије у 2008. години. Сандра Мандић награђена је за ТВ емисију „Жене у војсци“ која је емитована у оквиру телевизијског серијала „Б92 истражује“.

За најуспешнијег новинара магазина „Одбрана“ проглашен је Раденко Мутавџић, заменик главног и одговорног уредника, а звање најбољег сарадника понео је генерал у пензији Милосав Ђорђевић.

Традиционална награда магазина „Одбрана“ за „Спортисту године Војске Србије“ припала је поручнику Саши Петровићу, припаднику Специјалне бригаде, државном прваку у стрељаштву. Најуспешнија екипа ВС у 2008. години су „Небеске видре“.

Специјално признање за изузетан допринос развоју војног спорта додељено је генерал-мајору Видосаву Ковачевићу, начелнику Војне академије. Друго специјлано признање припало је заставнику Горану Тодоровићу за падобрански скок у тандему са 8.350 метара који представља нови светски рекорд међу параплагичарима.

Одговарајући на питања новинара о јучерашњем састанку са ирачким колегом, министар Шутановац рекао је да је један од циљева његове посете био да се увери у поштовање одредаба уговора о извозу наоружања из Србије у Ирак који је прошле године потписан. Шутановац је пренео веома добре утиске ирачких званичника у вези поштовања рокова испорука те да постоји могућност да се сарадња настави на највишем нивоу. Министар је рекао да ће ирачка влада ускоро преузети контролу над целокупном територијом државе те да сматрају да су им за развој економије неопходне јаке безбедносне снаге. Будућа сарадња ће бити базирана, како Шутановац каже, у области одбране и унутрашњих послова, али и инфраструктрурних пројеката. Он очекује да премијер Ирака, на основу позива председника Владе Србије Мирка Цветковића ускоро посети нашу земљу.

На питање о односима Србије и Натоа, министар је рекао да су контакти Војске Србије и Кфора на нивоу команданта, односно начелника Генералштаба прекинути пре шест месеци и да Министарство одбране указује да та чињеница може створити проблем и у јевности у међусобним односима. Он је подсетио да је председник Републике најавио могућност повећања броја припадника Војске Србије због ситуације на Косову која се препознаје као изазов, чак и као претња. Министар је рекао да су односи са Натоом у суштини коректни, али да инситира на демилитаризацији јужне српске покрајине, којој, како каже недостаје јака криминалистичка полиција да штити безбедност грађана, док Косово није угрожено споља. Шутановац је рекао да процес укидања Копнене зоне безбедности нема везе са ситуацијом у покрајини.

На питање о будућем начелнику Генералштаба, министар је рекао да у нашој војсци постоји неколико веома добрих генерала који би могли да преузму ту одговорну функцију и да чека одлуку председника по том питању. Он је додао да је веома задовољан односима у систему одбране.

Осврнувши се на питање о могућности да место министра одбране у будућности припадне жени, Шутановац је рекао да на то гледа као на сасвим нормалну појаву јер постоје даме које веома успешно руководе великим системима.

Повезане вести