Генерал Диковић на уградњи дела мозаика у Храму Светог Саве

Понедељак, 30.10.2017 | Активности НГШ

Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, са члановима проширеног колегијума, и Његова светост патријарх српски Иринеј присуствовали су данас уградњи последњих делова мозаика у Храму Светог Саве.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима проширеног колегијума, и Његова светост патријарх српски господин Иринеј присуствовали су данас уградњи последњих делова мозаика у куполу Храма Светог Саве на Врачару.

Том приликом су генерал Диковић и чланови његовог проширеног колегијума, у присуству патријарха Иринеја, симболично поставили плочице у део мозаичке композиције, на висини од 60 метара, која ће красити куполу Храма, а чије је представљање јавности планирано за крај године.

Уградња плочица у мозаик од стране највишег војног руководства симболише опредељеност наше војске да чува и брани најважније и најсветије вредности нашег народа.

Током претходних седам месеци на уградњи мозаика, који броји више од три милиона разнобојних плочица, ангажован је тим од 12 мајстора мозаичара из Русије, а које предводи аутор мозаичке композиције академик Николај Мухин. Мозаик представља вазнесење Христа окруженог анђелима, док се у доњем делу композиције налази лик Пресвете Богородице, која са два архангела и 12 апостола гледа вазнесење Христово и сведочи о њему. Маса целог мозаика у куполи Храма Светог Саве износи 40 тона, а површина композиције је 1230 квадратних метара.

Повезане вести