Завршен деветодневни Курс родне равноправности

Четвртак, 15.12.2016 | Обука

Државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић вечерас је у Центру за мировне операције затворио Курс за обуку инструктора из области родне равноправности.

Државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић вечерас је у Центру за мировне операције свечано затворио Курс за обуку инструктора из области родне равноправности, који је, за 15 полазника из Гане, Нигерије, Руанде и Уганде, 7. децембра започео у касарни „Бањица 2“ у Београду.

Полазницима су уручени сертификати, након што је инструкторски тим, који су чинили представници регионалне мреже инструктора за родну равноправност из Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Центра за мировне операције Војске Србије, утврдио да су старешине држава Подсахарске Африке, теоријске поставке, које се односе на увођење родне перспективе у све задатке, активности и планове, спремни да примене у пракси.

Честитајући им на томе, државни секретар Нерић је истакао да присуство великог броја званица из разних делова света доживљава као несумњив знак подршке напорима које Министарство одбране, у сарадњи с партнерима, чини на унапређењу родне равноправности.

– Захвалност на организацији догађаја дугујемо, у првом реду, нашим пријатељима из канцеларије UNDP, који настављају пројекат посвећен унапређењу родне равноправности, овог пута преко јачање сарадње држава западног Балкана са државама Подсахарске Африке, која представља допринос глобалној безбедности.

Нерић је истакао да је заједнички циљ да начела родне равноправности буду интегрисана у реформу система безбедности свих држава, где год се налазиле, како би допринела већој ефикасности сектора безбедности.

– Много је изазова на том путу, али наша искуства показују да их је много лакше превазићи уколико постоји јасно истакнута политичка воља, и свест о значају равноправног учешћа жена и мушкараца у свим областима друштвеног живота, рекао је Нерић и додао да се нада да ће курс учесницима из Гане, Нигерије, Уганде и Руанде, омогућити да родну перспективу интегришу у своје националне обуке, укључујући и оне за мултинационалне операције.

Организацију курса, који је акредитован од стране Савезничке команде за трансформацију НАТО-а, подржали су Нордијски центар за род у мировним операцијама (NCGM) и Програм УН за развој и иницијативе UNDP SEESAC, а логистичку помоћ пружили су Гарда и 250. ракетна бригада за ПВД.

Командант Нордијског центра за род у мировним операцијама, потпуковник Ларс Берглунд је, оцењујући активност веома успешном, рекао да је сарадња са УНДП и Министарством одбране Републике Србије одлична те да ће бити настављена, на бази сјајних искустава из претходне три године.

Начелник Центра за Мировне операције пуковник Миливоје Пајовић истакао је да је да је данас завршен један важан међународни задатак који је окупио учеснике око важних и захтевних теоријских и практичних питања.

– Након курса стекли смо нову вредност у заједничком разумевању Скандинавије, преко Балкана до подсахарске Африке, па је данас делимо, јер знамо шта из прошлости треба да задржимо, шта да користимо из садашњости, а шта треба да урадимо за нашу заједничку будућност, нагласио је пуковник Пајовић.

Полазницима курса и гостима обратио се и Растислав Врбенски, регионални менаџер UNDP за Европу, који је захвалио Министарству одбране на гостопримству, али и осталим министарствима, њих девет, из различитих делова света, и партнерима на доприносу. Говорио је о циљевима одрживог развоја који се односе на родну равноправност и додао да је веома задовољан што је до сада више од 4700 запослених прошло семинаре у овој области, те да „једва чека“ да од актуелних полазника чује утиске када стечена знања буду имплементирали у својим државама.

У име полазника присутне је поздравила пуковник Флавија Биеквасо из Уганде, која је посебно истакла срдачан пријем у Србији и велики труд који је, ради успешног савладавању свих супозиција, уложио инструкторски тим, захваљјујући коме су стекли веома корисна знања која ће применити у свакодневном раду.

Непосредно пре уручења сертификата, полазницима је честитао и заменик начелника Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Јовица Драганић, који је упутио својеврсну поруку за крај курса да „родну равноправност треба живети“, те како она представља „вредност коју људи овог времена, а посебно представници војске, морају достићи“.

Курс „Род у мировним операцијама УН“, у Центру за мировне операције организује једном годишње још од 2012. године, а род је централна тема и на многим другим курсевима и семинарима у организацији ове институције.

Повезане вести