Седамдесет година од формирања јединица за електронска дејства

Четвртак, 10.11.2016 | Култура и традиција

У касарни „Радован Медић“ у Батајници свечано је обележено 70 година рода за електронска дејства и 10 година од формирања 224. центра за електронска дејства Војске Србије.

Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Србије Милорад Симић, министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима, некадашњи команданти и припадници јединице, представници Министарства унутрашњих послова, Српске православне цркве, организација с којима Центар сарађује и други гости.
 
Обраћајући се гостима и припадницима јединице у свечаном строју, командант Центра пуковник Зоран Ненадовић истакао је значај јединица рода за електронска дејства, наглашавајући да су 1999. године, током НАТО бомбардовања, управо те јединице биле међу најважнијим циљевима ваздушних напада.

– Сви припадници ове јединице, и ранији и садашњи, поносни су на резултате постигнуте у седам деценија дугој историји рода. У извршавању задатака красили су нас професионална посвећеност, квалитетни међуљудски односи и изражени патриотизам. Правовремено смо реаговали на све потенцијалне кризе и изазове, предузимајући адекватне кораке неопходне за доношење војних одлука на највишем нивоу. Због свега што чинимо у одржавању и повећању оперативних способности Војске, ова јединица је узор другима а несебично прегалаштво и преданост у извршавању свих задатака и очувању традиције српске војске и даље ће бити наша обележја, рекао је пуковник Ненадовић.

Због натпросечног, узорног, професионалног и квалитетног извршавања свих задатака у протеклих десет година, председник Републике Томислав Николић одликовао је 224. центар за електронска дејства Орденом заслуга за одбрану и безбедност 3. степена. Команданту јединице пуковнику Зорану Ненадовићу орден је уручио изасланик председника Републике Милорад Симић. Честитајући припадницима јединице јубилеј, изасланик председника Николића је, између осталог, рекао:
 
– Задаци који се постављају пред јединице за електронска дејства су све сложенији и постају велики изазов, како у опремању рода савременим средствима и системима, тако и у оспособљавању кадрова. Република Србија ће у складу са својим могућностима настојати да се Војска Србије и даље модернизује, како би могла адекватно да одговори свим актуелним претњама и изазовима. Сигуран сам у даље јачање ваших оперативних способности и уверен да ће ово заслужено високо одликовање председника Републике и врховног команданта Војске Србије, које је добила ваша јединица, за све вас представљати подстрек за још бољи рад, а другим јединицама пример који треба да следе.

Након свечаног дефилеа и доделе признања награђеним припадницима јединице, гости су обишли изложена средства и системе који се користе у 224. центру за електронска дејства и спомен-собу јединице. Командант јединице пуковник Ненадовић уручио је захвалнице и плакете представнцима организација са којима је Центар у претходном периоду сарађивао.
 
На данашњи дана пре седам деценија у Нишу је формирана прва јединица за радио-извиђање и противелектронска дејства.

Повезане вести