Пријем делегација АБХ службе и рода АРЈ за ПВД

Понедељак, 25.9.2017 | Активности НГШ

Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић примио је данас делегације атомско-биолошко-хемијске службе и рода артиљеријско-ракетних јединица за ПВД, поводом предстојећих војних празника.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић примио је данас делегације атомско-биолошко-хемијске службе и рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства, поводом предстојећих војних празника.

Делегацију атомско-биолошко-хемијске службе предводио је председник Савета службе пуковник Горан Десанчић из Управе за планирање и развој Генералштаба, док је делегацију рода артиљеријско-ракетних јединица за ПВД предводио пуковник Милан Поповић, заступник команданта 250. ракетне бригаде за ПВД.

Пријему у Генералштабу је присуствовао начелник Управе за људске ресурсе пуковник Саво Иришкић.

Припадници АБХ службе свој празник обележавају у спомен на 28. септембар 1932. године, када је на основу Уредбе министра војске и морнарице Краљевине Југославије у Крушевцу почело формирање прве регуларне јединице противхемијске заштите – Барутанског батаљона у оквиру Завода „Обилићево“.

Дан рода артиљеријско-ракетних јединица за ПВД прославља се 30. септембра у спомен на тај дан 1915. године, када је артиљерац Радомир Рака Љутовац оборио, ватром из модификованог топа земаљске артиљерије, немачки авион из групe авиона који су бомбардовали Крагујевац. Било је то прво обарање непријатељског авиона противавионским топом у Србији.  

Повезане вести