Генерал Диковић у посети нашим мировњацима у ЦАР

Недеља, 8.10.2017 | Мултинационалне операције

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић борави у вишедневној посети припадницима Министарства одбране и Војске Србије ангажованим у мисијама у Централноафричкој Републици.

Српски мировњаци ангажовани су у мировној операцији Уједињених нација MINUSCA и мисији Европске уније за обуку безбедносних снага EUTM RCA у тој земљи.

Након свечаног дочека, који је прексиноћ приређен у српској бази „Морава“ у Бангију, начелник Генералштаба јуче je обишао нашу војну болницу нивоа 2 где су му о задацима болнице, надлежностима и обавезама у току мисије реферисали начелници одељења војне болнице. Генерал Диковић присуствовао је и вежби медицинског тима за евакуацију ваздушним путем, током које је приказан практичан рад овог тима, као и поступци и процедуре које се свакодневно спроводе у војној болници.

У наставку посете, начелник Генералштаба се данас састао с амбасадором Србије у Демократској Републици Конгу Радомиром Живковићем, са којим је разговарао о ангажовању контингената Војске Србије у мултинационалним операцијама УН и ЕУ у Централноафричкој Републици и операцији УН у ДР Конгу MONUSCO, као и о могућностима подршке Министарства спољних послова Србије нашим контингентима у овим операцијама.

Делегација Војске Србије ће у наставку посете обићи команду мисије Европске уније EUTM RCA у бази UCATEX у Бангију, као и логистичку базу мисије MINUSCA. Током боравка у Централноафричкој Републици начелник Генералштаба састаће се и са специјалним представником генералног секретара УН у тој земљи, директором подршке мисије MINUSCA, командантом мисије Европске уније за обуку безбедносних снага (EUTM RCA) и командантом војних снага мисије MINUSCA.

Војска Србије отпочела је ангажовање у мисији MINUSCA од 20. септембра 2014. године и тренутно су у Централноафричкој Републици ангажовани официр на дужности заменика команданта сектора Запад, два официра на штабним дужностима, два официра на дужностима војних посматрача и 70 припадника војне болнице нивоа 2. Ангажовање у овој мисији је наше најбројније ангажовање после мисије УН у Либану.

Мисија Европске уније за обуку војних и безбедносних снага Централноафричке Републике успостављена је у складу са Одлуком Савета Европске уније и представља наставак ангажовања ЕУ у Централноафричкој Републици, након завршетка мандата Војне саветодавне мисије у овој земљи – EUMAM RCA. Мандат мисије је подршка властима Централноафричке Републике у реформи сектора безбедности, у три области: саветовање, едукација и обука. Војска Србије је након ангажовања у две мисије ЕУ у Централноафричкој Републици (EUFOR RCA и EUMAM RCA) наставила ангажовање и у EUТM RCA, упућивањем медицинског тима састава лекар и пет медицинских техничара у децембру прошле године, а од априла ове године ангажован је и официр на дужности медицинског саветника команданта мисије.

Повезане вести