Заједничко гађање циљева у ваздушном простору „Шабла 2021“

Петак, 4.6.2021 | Обука
Припадници 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства и 204. ваздухопловне бригаде, са припадницима Оружаних снага Бугарске, и ове године реализују заједничко бојево гађање циљева у ваздушном простору на полигону „Шабла“ у Републици Бугарској.

Циљ десетодневног  увежбавања, на коме учествује око 120 припадника Војске Србије, је подизање нивоа способности јединица Ратног ваздухопловства и ПВО  за заштиту ваздушног простора.

На обали Црног мора, припадници 250. ракетне бригаде извршиће бојево гађање из ракетних система „нева“ и „куб“, док ће припадници 204. ваздухопловне бригаде по циљевима у ваздушном простору дејствовати из авиона МиГ-29. 

Припаднике Ратног ваздухопловства и ПВО у Бугарској је дочекала киша и неуобичајено хладно време за ово доба године, али их то није спречило да већ првог дана, након дизања застава двеју земаља, с колегама започну припреме за предстојеће гађање.

За припаднике ракетних јединица и ловачке авијације бојево гађање, када се борбене послуге и појединци налазе у ситуацијама најсличнијим борбеним дејствима, од непроцењивог је значаја и представља логичан наставак обуке која се реализује у земљи.

Припадници Ратног ваздухопловства и ПВО успешно су на црноморском полигону бугарске армије изводили гађања 2010, 2011, 2013, 2017. и 2019. године.

Повезане вести