Од почетка године у Војску Србије примљено 223 професионалних припадника

Понедељак, 19.2.2018 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, присуствовали су данас обуци у Центру за обуку Копнене војске у шабачкој касарни „Церски јунаци“.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, присуствовали су данас обуци у Центру за обуку Копнене војске у шабачкој касарни „Церски јунаци“ и том приликом су обишли стационарно логоровање војника на добровољном служењу генерације „децембар 2017“.
 
О мисији и намени јединице и реализацији обуке гостима је реферисао заменик команданта Центра за обуку копнене војске, потпуковник Миломир Рајић.
 
Министар Вулин и генерал Диковић, у друштву заменика команданта Команде за обуку, бригадног генерала Јелесија Радивојевића, на полигону за обуку понтонирских специјалности на реци Сави, присуствовали су приказу реализације обуке понтонирског вода и чете за обуку специјалности инжињерије - склапању скеле носивости 60 тона од три пловна чланка, спајању реморкера са скелом, као и утовару, превозу и истовару моторног возила ФАП са пловног објекта.
 
Након обраћања учесницима приказа, министар одбране је подсетио да Војска Србије поклања велику пажњу обуци припадника.
 
- Данас смо могли да видимо да су млади војници у стању да се носе са највећим изазовима и да ће, како њихова обука буде одмицала, показивати колико су још обученији и још спремнији и да на њих може озбиљно да се рачуна. Прошле године у састав Војске Србије је примљено 1.458 професионалних војника а ове године очекујемо да ће тај број бити повећан и да ћемо у наше редове примити више од 1.500 професионалних војника - рекао је министар Вулин и додао да су од јануара до данас примљена 223 професионална војника, а да очекује да ће се тај процес и наставити.
 
Министар одбране је истакао да Војска јача своју попуну, свој састав и, у оној мери у којој буде поправљала и материјални положај припадника, али исто тако и обезбеђивала и све новија и све савременија средства и технику на којима ће људи радити, моћи ћемо да са сигурношћу рачунамо да ће бити и све већи број заинтересованих да уђу у активну службу и постану припадници Војске Србије.
 
- Војска Србије је свакако једна од најпоштованијих и највољенијих институција у нашем народу,  али је нужно да буде и добар послодавац а да војнички позив буде примамљив за сваког нашег грађанина и управо зато ћемо наставити да инсистирамо на обуци али и на побољшању материјалног положаја наших припадника - рекао је министар Вулин.
 
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић истакао је да смо данас присуствовали веома сложеној обуци.
 
- Имали сте прилике да видите, војници се први пут сусрећу са водом а то је нешто што за њих и није толико познато, као и са техником уз помоћ које се задатак може савлађивати. Желим да истакнем добар рад инструктора, добар и дисциплинован рад војника а све то говори да је наша обука у војсци апсолутно опредељена и усмерена на постизање што бољих резултата и да нам се војници за ово време оспособе да рукују средствима и опремом - рекао је генерал Диковић и још једном подсетио да је обука на реци посебно сложена и да захтева изузетно високе мере безбедности и врхунско знање али и исправну технику.
 
- То смо данас углавном овде видели. Увек, наравно, може боље, али из дана у дан треба и методолошки и материјално јачати потенцијале и резултати ће у сваком случају доћи. Задовољан сам радом војника и старешина и захваљујем министру што је данас са нама и присуствује овом значајном делу обуке војника на добровољном служењу - рекао је начелник Генералштаба и додао да ће оваква и слична обука као и однос према људима, допринети повећању интересовања за професионалну службу у Војсци Србије. 

Повезане вести