Положени венци поводом Дана војних ветерана

Недеља, 4.12.2016 | Култура и традиција

Делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић положила је данас венце на Новом гробљу у Београду поводом Дана војних ветерана.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић, у пратњи бригадних генерала Стојана Коњиковца, начелника Управе за људске ресурсе Генералштаба, и Дејана Јанковића, начелника штаба Команде за обуку, положила је данас венце на Новом гробљу у Београду поводом Дана војних ветерана.

Трочлана делегација је венце положила код Спомен-костурнице страдалих у српско-турским ратовима и Српско-бугарском рату, крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату и Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату.

Поводом Дана војних ветерана, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић приредио је у петак, у Великој ратној сали Старог генералштаба, пријем за њихове представнике и уручио признања традиционалним и ветеранским удружењима и организацијама за успешну сарадњу са Министарством одбране и Војском Србије.

Дан војних ветерана обележен је у свим командама, јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије. У знак поштовања и сећања на пале за слободу отаџбине, војне делегације су у сарадњи с локалним самоуправама и ветеранским удружењима положиле венце на спомен-костурнице и споменике палим борцима и жртвама ослободилачких ратова.

Дан војних ветерана обележава се 4. децембра у спомен на дан када је потписано примирје у Првом балканском рату 1912. године, када је 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило звање стари ратник, односно када су – модерним језиком речено – постали ветерани.

Повезане вести