Свечаност поводом завршетка школовања официра 63. класе КШУ

Петак, 14.7.2017 | Актуелности

Kод Споменика Незнаном јунаку на Авали данас је одржана свечаност поводом завршетка школовања официра 63. класе Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране.

Школовање је завршило 54 официра, међу којима су по двојица из Босне и Херцеговине и Македоније и један из САД.

Том приликом, министар одбране Александар Вулин уручио је официрске бодеже тројици прворангираних официра, а начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић уручио је уверења о стеченом звању командно-штабног официра полазницима 63. класе.

Министар Вулин је, честитајући официрима на свему што су научили и показали, рекао да су српски официри потомци „оне војске која је испред себе имала само једну реч, због које живи и због које постоји“.

- Слобода. Српска војска може да се опише као њен народ само једном речју – слобода. И зато када кажемо да смо војно неутрални, не мислимо да је то било какво оправдање и изговор да се не сврстамо када наиђу времена зла, већ је војна неутралност за нас порука целом свету да ћемо зло препознати и са злом се борити где год га видимо и упознамо, да никада од зла нећемо окренути главу, али исто тако да никада нећемо дозволити да се другим народима од нас чини оно што су други чинили нама. Да се никада мањима и слабијима од нас не учини оно што су већи и моћнији чинили нама. То је за нас војна неутралност и то је за нас политика коју је формулисао и наредио врховни командант наше армије председник Републике Александар Вучић, државно руководство и читав народ, истакао је Вулин.

Он је поручио да данас „стојимо у сенци великог и славног споменика, а да се споменици не дижу да би се крајолик учинио лепшим или да би се брдо учинило вишим“.

- Споменици се дижу да бисмо знали које вредности ми, потомци оних који су за ове и овакве споменике дали своје животе, морамо да следимо. Вредности које нас чине онаквима какви јесмо. Вредности због којих је српски народ цењен и поштован докле год се чује његово честито име. Зато данас стојимо у сенци овог споменика и подсећамо једни друге, а посебно вас официре, да сте ви потомци не обичне војске, не војске као сваке друге, ви сте потомци српске војске, Војске Србије, чији су официри увек у свим ратовима показивали не само да су стручни и обучени па чак ни само да су храбри, већ да су честити и хумани људи који су туђу муку разумели а вредност свог народа никада никоме допустили да умањи и унизи, нагласио је министар одбране.

Према речима министра Вулина, српска војска никада није могла да се јасно одреди и да разликује где престаје војска а где почиње народ.

- Јер ово је армија и ово је војска израсла из народа и због народа, и никада није окренула главу од патњи свог народа нити пропустила да буде уз њега због њега, са њим. Стојимо данас у сенци великих предака. Уплашени, једино од чега треба да будемо уплашени, од могућности да не будемо достојни њихове успомене. Али ја вас гледам и знам да српски официр не може да буде мањи него што је био његов прадеда или чукундеда. Знам да српски официр никада не може да буде умањен док стоји у сенци овог споменика и испод заставе коју воли више од свега, рекао је министар одбране.

Начелник Школе националне одбране пуковник проф. др Мирослав Талијан нагласио је да постигнуће 63. класе сведочи да наша држава и наш народ имају квалитно и ефикасно војно школство које уз помоћ Министарства одбране и Војске Србије представља „темељ и гарант успешног извршавања мисија и задатака наше војске, а тиме и заштите националних интереса Републике Србије“.

- Уверен сам да ће и ова генерација командно-штабних официра, надахнута традицијом знаних и незнаних јунака српске војске, са усвојеним новим веома респектним знањем и вештинама, као и са већ осведоченим вредносним оријентацијама, успешно закорачити ка врхунцу своје професионалне каријере, бити носиоци части, дисциплине, добрих међуљудских односа и поштовања у својим будућим јединицама, истакао је пуковник Талијан.

Најбољи успех у 63. класи постигли су мајор Владимир Гајић с просечном оценом 9,45, мајор Ивица Трајковић с оценом 8,82 и мајор Мирослав Максимовић с просечном оценом 8,82.

У име 63. класе присутнима се обратио мајор Гајић који је захвалио свима на пруженој подршци и указаном поверењу:

- Усавршавање представља прекретницу, не само у нашим каријерама, него и у нашим животима. Пут којим је било неопходно проћи како бисмо даље напредовали и како бисмо се оспособили за обављање одговорних дужности у Министарству одбране и Војсци Србије, дао нам је драгоцену могућност да постанемо још бољи, оспособљенији, спретнији и још мотивисанији официри спремни да се ухватимо у коштац са најозбиљнијим изазовима, нагласио је мајор Гајић.

Свечаности су присуствовали и изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, породице родбина и пријатељи официра 63. класе КШУ.

Командно-штабно усавршавање представља други ниво стручног усавршавања официра. Организује се и реализује као редовно и траје једну школску годину.

Повезане вести