Отворен научни скуп „Србија и стратегијска раскршћа“

Петак, 30.9.2016 | Актуелности

Научни скуп „Србија и стратегијска раскршћа“, чији је циљ сагледавање и процена дугорочних стратегијских трендова и појава на глобалном, регионалном и националном нивоу, почео је данас у Топчидеру.

У Дому Гарде на Топчидеру данас је започео научни скуп „Србија и стратегијска раскршћа“ у организацији Школе националне одбране и Института за стратегијска истраживања, чији је циљ сагледавање и процена дугорочних стратегијских трендова и појава на глобалном, регионалном и националном нивоу.

Стручном скупу су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, државних институција и академске заједнице наше земље.

Отварајући научни скуп, министар Ђорђевић је истакао да је ово окупљање изузетна прилика да научна и стручна јавност изнесе резултате истраживања и своје погледе о бројним темама и значајним изазовима са којима се данас суочава савремени свет, а који имају значајан утицај на Републику Србију стављајући је на озбиљна искушења.
 
– Тражење адекватних и ефектних одговора на све комплексније изазове савременог света, опредељеност за мир, сарадњу и заједничко деловање усмерено ка заштити универзалних вредности и на њима утемељених глобалних интереса, представља основу одговорног деловања савремених држава – нагласио је министар одбране додајући да је наша земља трајно опредељена за унапређење вредности демократије, економске и друштвене стабилности и безбедности, као и да пружа значајан допринос унапређењу регионалне и глобалне безбедности. 

Говорећи о значају данашњег научног скупа, он је констатовао да он треба да понуди одговоре на значајна питања стратегијске и геополитичке реалности Републике Србије, а научна заснованост закључака са овог скупа ће извесно дати допринос поузданијем процесу доношења одлука у систему одбране.   

Према речима директорке Института за стратегијска истраживања др Јованке Шарановић, скуп је прилика да компетентни стручњаци из поменутих области изнесу своје погледе на бројне и комплексне изазове са којима се суочава свет на почетку 21. века, а који својом противуречном динамиком испољавају значајан утицај на Србију угрожавајући могућност пуне заштите и даље афирмације њених националних вредности и интереса.

Како је истакао начелник Школе националне одбране пуковник др Мирослав Талијан, научни скуп је конципиран у пет тематских поглавља, а сви радови су објављени у зборнику радова „ИСИКС 2016“, који јасно и целовито дају преглед безбедносних ризика и претњи и других актуелних безбедносних проблема, као и њихову рефлексију и утицај на националну безбедност.

Повезане вести