Подршка ЕУ у разминирању и уништавању неексплодираних убојних средстава

Петак, 23.7.2021 | Међународна сарадња
Министарство одбране и Војска Србије узеће учешће у пројекту Европске уније који има за циљ јачање способности Републике Србије у области разминирања и уништавања неексплодираних убојних средстава.

У оквиру пројекта, данас је реализовано заједничко извиђање из ваздуха локација на територији општине Бујановац које је потребно разминирати, а што ће, планирано је, реализовати Центар за разминирање. У извиђању из хеликоптера Војске Србије учествовали су начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Желимир Глишовић, шеф Делегације ЕУ у Србији Његова екселенција Сем Фабрици и директор Центра за разминирање Бојан Гламочлија.

Пројекат се реализује у оквиру сарадње са Европском унијом у поглављима људска права, демократија и мир, а учешћем у њему Министарство одбране и Војска Србије, заједно са Центром за разминирање, изграђују потребне оперативне способности, унапређују капацитете за разминирање и уништавање неексплодираних убојних средстава по највишим међународним стандардима и доприносе развоју области људских права.

Европска унија пружа финансијску помоћ, савремену радну и заштитну опрему и подршку у оспособљавању и стручном усавршавању за послове разминирања.

Војска Србије на овај начин доприноси стварању услова за отклањање опасности по живот и здравље грађана Републике Србије, заштити животне средине и безбедном коришћењу земљишта у јавној и приватној својини.

Повезане вести