Завршена провера стално задејствованих снага и снага за хитно реаговање

Уторак, 27.6.2017 | Обука

Провером снага за интервенцију ка угроженим објектима и вежбовним активностима на аеродрому „Ковин“ данас је завршена провера способности дела стално задејствованих снага и снага за хитно реаговање.

Провером снага за интервенцију ка угроженим објектима из дела јединица Команде за обуку и вежбовним активностима на аеродрому „Ковин“ данас је завршена тродневна, ванредна и ненајављена провера способности дела стално задејствованих снага и снага за хитно реаговање Војске Србије.

На аеродрому „Ковин“ реализоване су вежбовне активности које су обухватале блокаду и уништење терористичке групе и решавање талачке ситуације ангажовањем по два противтерористичка тима из Специјалне бригаде и батаљона Војне полиције специјалне намене „Кобре“, једног извиђачко-диверзантског тима и одељења беспилотних летелица. Увежбавана је и медицинска евакуација ваздушним путем.

Завршној вежби присуствовали су начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове бригадни генерал Илија Тодоров, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић и начелник Кабинета начелника Генераштаба пуковник Стеван Котарлић.

Обраћајући се учесницима вежбе, начелник Генералштаба је истакао да је суштина ове провере способности била да се провере снаге за хитно реаговање које треба да реше почетне задатке и да створе услове да у одређеним дејствима ми имамо иницијативу и да на сваки безбедносни ризик адекватно одговоримо.

–У данашњим условима ко реагује брже и спретније, ко примени изненађење, и то исто изненађење спречи, долази у тактичку предност и побеђује. Ви сте те снаге које треба да створе почетну предност, да заштите главне снаге које у коначном решавају безбедносне проблеме – рекао је генерал Диковић изражавајући задовољство што су вежбовне активности реализоване на врлодобром нивоу и посебно похваливши ангажовање дела јединица Специјалне бригаде које су се у тренутку узбуњивања налазиле на обуци у летњим условима на Власинском језеру.

Начелник Генералштаба је најавио да ће се овакве вежбе реализовати и у наредном периоду у циљу достизања врхунског нивоа увежбаности снага за хитно реаговање.

По речима начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба бригадног генерала Илије Тодорова, уједно и руководиоца контроле дела стално задејствованих снага и снага за хитно реаговање, ангажоване снаге су реализовале све задатке у складу са наређењима контроле из Генералштаба.

– Циљ провере је у потпуности остварен. Имали смо прилику да се на лицу места уверимо да су састави намењени за извршавање задатака у склопу снага за хитно реаговање припремљени, да је људство оспособљено, и да је старешински кадар спреман да извршава задатке у складу са наређењима – рекао је генерал Тодоров.  

Повезане вести