Председник Николић отворио изложбу „Војвода Петар Бојовић - знамење славе и части“

Четвртак, 15.9.2016 | Култура и традиција

Председник Србије Томислав Николић отворио је данас у згради Председништва изложбу на којој је представљена збирка одликовања војводе Петра Бојовића, као и повеље о унапређењу у чинове.

Председник Србије Томислав Николић отворио је данас у згради Председништва изложбу Војвода Петар Бојовић – знамење славе и части, на којој је представљена збирка одликовања војводе Петра Бојовића, као и повеље о унапређењу у чинове, која за Србију имају велику историјску и културолошку вредност. Изложба је плод сарадње Медија центра „Одбрана“ и Генералног секретаријата председника Републике.

Свечаности су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, председник Републике Српске Милорад Додик, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског кора, верских заједница, као и представници породице Ракић која је уступила ордење војводе Петра Бојовића. 

Отварајући изложбу, председник Николић је нагласио да је ово прилика да се грађанима наше земље остави у аманет једна изузетна прича о, нажалост, мало познатом великану наше војне историје, војводи Петру Бојовићу.

– Последњих година улажемо бројне напоре којима покушавамо да грађанима вратимо деценијама скрајнуто сећање на славу и победе српске војске у Првом светском рату – нагласио је председник Николић додајући да је научном опусу о Балканским ратовима и Првом светском рату најмање било речи о четворици српских војвода, а о најмлађем међу њима, Петру Бојовићу, тек у траговима и успут.

Према његовим речима, прича о војводи Петру Бојовићу је парадигма таквог, игноришућег, аутоцензуром мотивисаног потцењивачког односа према сопственој историји. 

Председник Николић је указао да је прошло 70 година од смрти Петра Бојовића, посећајући да његова скромна сахрана на Новом гробљу у Београду била забрањена за јавност и све оне који су желели да испрате најмлађег војводу српске војске, хероја Солунског фронта, ослободиоца Београда 1918. године, хваљеног и оспораваног војника из шест ратова.

– Непоткупљив, частан, спремно је платио цену својих ставова после Великог рата, још за живота био скрајнут, готово заборављен. Војник таквог кова, пример и симбол официра коме до дана данашњег тежи свака војска, јер су његов карактер и особине, вештине и знања трајна и најсветија вредност – истакао је председник Николић.

Председник Републике је захвалио свима који су несебично и посвећено месецима радили како би ова изложба постала део нашег трајног сећања на изузетног и по много чему јединственог војника Српске војске, а нарочито породици Ракић што је уступила колекције одликовања и пружила прилику да учимо о Петру Бојовићу, великану српске историје. 

Породица Косте Ракића, новинара из Београда, сачувала је и поклонила Србији збирку одликовања војводе Петра Бојовића, које је Коста Ракић стекао од војводиног сина Добросава Бојовића, а која ће се излагати и чувати у згради председника Републике.

Након свечаног отварања изложбе сви заинтересовани грађани биће у могућности да погледају изложбу од 30. септембра 2016. године до 27. октобра 2016. године у Дому Војске Србије.

Повезане вести