Војска модернизује јединице противваздухопловне одбране

Петак, 16.2.2018 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, обишли су данас дежурну јединицу у систему снага противваздухопловне одбране.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, обишли су данас дежурну јединицу у систему снага противваздухопловне одбране у саставу Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.

Након обиласка, министар Вулин је истакао да Војска Србије дежура сваког дана и да је наше небо безбедно, баш као што је безбедно и наше копно.

- Војска Србије, без обзира на празнике или било који дан, је увек спремна да сачува наш суверенитет и да гарантује безбедност сваког грађанина наше земље. Након дугог низа година, Војска Србије напредује и материјално, у смислу положаја својих припадника, али и технички. Не само да смо набавили нове „мигове“, не само што ћемо набавити нове хеликоптере, већ радимо на развијању наше протвваздухопловне заштите. Тако после дугог низа година, вршимо модернизацију наших ПВО система „КУБ“, за које очекујемо да ће модернизовани ускоро ући у наше наоружање, али најважније од свега је то што ћемо модернизацију извршити домаћом памети, домаћим знањем, што су носиоци модернизације ВТИ, Југоимпорт, Електронски факултет из Ниша и захваљујући томе што раде наши инжињери, наша памет, много је јефтиније и све је баш онако како ми желимо – нагласио је министар Вулин.

Према речима министра одбране свако улагање у Војску Србије на крају се покаже као улагање у домаће знање и домаћу памет.

Говорећи о данашњем обиласку генерал Диковић је истакао да је данас проверен рад једне од јединица која је у систему дежурства и ПВО Војске Србије.

- Проверили смо способност те јединице и исправност технике и могу да закључим да је техника исправна, да су посаде и послуге обучене за поступање у различитим ситуацијама и њихов рад бих оценио као врло добро. Са војницима смо обавили разговор о стању, задовољству, условима живота и рада, њиховим размишљањима о могућностима побољшања статуса, стандарда, исправности технике, средстава и опреме и приметно је једно велико задовољстви и мотивација свих припадника, од војника до официра, која је производ бриге, која је испољена нешто интензивније у последње време и надамо се да ће се тако и наставити – нагласио је генерал Диковић додајући да није реч само о задовољству због бриге о статусу и стандарду, већ и бриге због технике.

Према његовим речима, повећана је исправност технике, има више средстава за одржавање и када се то споји, са статусом и стандардом, онда је резултат задовољна јединица и задовољан војник.

- То је наш циљ коме ћемо и у наредном периоду тежити и наша је жеља да сваки припадник војске буде изузетно задовољан и мотивосан и то је један од услова да ће успешно извршити задатак – истакао је начелник Генералштаба.

Данашњем обиласку су присуствовали и командант РВиПВО генерал-мајор Ранко Живак и командант 250. ракетне бригаде пуковник Тиосав Јанковић, који је, током данашњег обиласка, министра одбране и начелника Генералштаба информисао о задацима, намени и саставу дежурне ракетне батерије у систему ПВО. 

Повезане вести