Официрски бал у Краљеву

Четвртак, 26.1.2017 | Култура и традиција

У свечаној сали касарне „Рибница“ у Краљеву синоћ је, по први пут након 76 година, одржан официрски бал у организацији Команде Копнене војске и Друге бригаде копнене војске.

Официрском балу су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић са сарадницима, командант Друге бригаде пуковник Жељко Кузмановић, припадници ове бригаде и јединица гарнизона Краљево, представници локалне самоуправе, борачких удружења из Краљева и други гости.

Генерал Симовић је подсетио да су официрска елеганција и отменост, униформе, балске хаљине, били одлика официрских балова.

– Некада су овде у Краљеву, заједно са својим супругама и пратиљама, плесали официри Првог хаубичког пука и Другог коњичког пука „Цара Душана“ Војске Краљевине Србије. Плесали су и официри Краљевине Југославије – рекао је генерал Симовић.

Официрски бал је почео наступом плесне групе нишког гарнизона „Тамо далеко“ уз звуке Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, а потом наставио наступом локалне вокалне групе „Ибар“, да би на крају бала официри и подофицири заједно са својим супругама и пратиљама, заплесали „Краљево коло“, „Стани, стани Ибар водо“ и „Српски валцер“.

Последњи официрски бал у Краљеву одржан је 1941. године. Припадницима Друге бригаде припала је велика част да они буду ти, који су након 76 година, ову лепу традицију оживели и вратили у Краљево. 

Повезане вести