Гардијска униформа

Припадници Гарде Војске Србије имају посебну и препознатљиву свечану униформу од плавог штофа, која се у појединостима разликује за старешине и војнике.

gardijska-uniforma-foto-goran-stankovic-mc-odbrana.jpg
Униформа Краљеве Гарде је између два рата неколико пута мењала изглед. Уместо дотадашње „атиле“, од 1924. године као свечана униформа уведена je „миланка“ тамноплаве боје, а 1933. године је Уредбом о одећи Краљеве Гарде артиљерији прописана „миланка“ браон боје, а свим осталим родовима блуза која је била сивозелене боје. Калпак је био од црног астрагана са краљевим монограмом и црвеном чохом на темену.

Свечана униформа Краљеве Гарде Војске Краљевине Југославије у којој је давана дворска стража састојала се од калпака, блузе, доламе, чакшира, панталона, чизама, ципела, ешарпе, белих рукавица и сабље.

Гардијска бригада добила је своје прве послератне униформе у октобру 1946. године, од вуненог штофа, сивомаслинасте боје која се закопчавала до испод браде. Шапке су имале црвену траку, а еполете преко средине ширит од црвене чохе. Чизме су биле са широким сарама, глежњаци од белог платна, а опасач је био кожни са металном пређицом.

Од 1953. године горњи део официрске униформе се отвара, тј. додата је кравата у боји униформе. Већ наредне, 1954. године, уводи се посебна (и препознатљива) свечана униформа од плавог штофа (светлоплава блуза, шињел и шапка, тамноплаве чакшире и панталоне са широким црвеним лампасом, црвени, сребрни и златни акселбендери), која се у појединостима разликовала за старешине и војнике. За старешине, ешарпа је везена жутом срмом, са пређицом на којој је утиснут државни грб, док је војнички комплет садржавао кожни опасач са пређицом и звездом петокраком.

Прва почаст (и почасна стража) у новој плавој униформи приређена је етиопском суверену Хајлеу Селасију, 20. јула 1954. године.