Егзерцир Гарде

Егзерцир Гарде

27.04.2015 Први званични приказ увежбаности стројевих радњи – егзерцира реализован је на Ђурђевдан 1924. године на хиподрому „Царева ћуприја“ у Београду, на свечаности поводом обележавања Дана оснивања Гарде и пуковске славе. Тим поводом па све до почетка Другог светског рата егзерцир се традиционално изводио сваке године.
Почасна стража

Почасна стража

28.04.2015 Гардијске јединице осниване су од најранијих времена да би обезбеђивале владара. Током векова, лична телесна стража владаоца увек представља најоданији део војске и последњу заштиту суверена. Њихови припадници увек се врло пажљиво бирају, јер се од њих очекује да буду кадри да извршавају најодговорније задатке и да се суочавају са највећим опасностима.
Гардијска униформа

Гардијска униформа

28.04.2015 Припадници Гарде Војске Србије имају посебну и препознатљиву свечану униформу од плавог штофа, која се у појединостима разликује за старешине и војнике.
Репрезентативни оркестар Гарде

Репрезентативни оркестар Гарде

28.04.2015 Једна од специфичности Гарде је да у свом саставу од формирања има војни оркестар, који је поред извршавања задатака војног и државног протокола активно учествовао у развоју културе нашег народа.
Дом гарде

Дом гарде

28.04.2015 Залагањем тадашњег команданта Краљеве Гарде и касније председника владе, дивизијског генерала Петра Живковића, насупрот једне од фонтана у Гардијском парку, подигнуте су две репрезентативне зграде – Гардијски дом и Штаб команде Краљеве Гарде, у академском стилу са пиластрима, капителима и тимпанонима над бочним фасадама.
Почасна артиљеријска паљба

Почасна артиљеријска паљба

28.04.2015 Почасна артиљеријска паљба је војна почаст која се извршава приликом званичних посета шефова страних држава Србији, при одржавању војних парада, прослава државних и војних празника и обележавања значајних датума или догађаја у Републици Србији.