Репрезентативни оркестар Гарде

Једна од специфичности Гарде је да у свом саставу од формирања има војни оркестар, који је поред извршавања задатака војног и државног протокола активно учествовао у развоју културе нашег народа.

reprezentativni-orkestar-garde.jpg
С пролећа 1831. године у састав Књажеве гарде улази и оркестар Књажеско-сербска банда. На челу оркестра налазио секапелник Јосиф Шлезингер, кога је у Крагујевац са музичарима и инструментима кнезу Милошу послао његов брат Јеврем, старешина шабачке нахије.

Обучени у китњасте униформе, музичари оркестра наступали су уз представе у Књажеско-сербском театру Јоакима Вујића.У том периоду Новине Србске објављивале су текстове у којима су Књажеско-сербску банду упоређивале са „најискуснијим европејским бандама“.

Почетком двадесетог века, Станислав Бинички основао је оркестар „Краљеве Гарде“. Био је то једини професионални састав тог времена у Србији, из кога израстају готово сви данашњи професионални ансамбли.

Током скоро два века постојања, оркестар Гарде учествовао је у свим важнијим догађајима модерне српске државе и стекао је светску славу. За своје заслуге добио је многе награде и признања о којима сведоче гостовања у Паризу, Лиону, Ници, Тулону, Бордоу и Монтобрану, на позив француске владе, као и наступ на Зимским олимпијским играма у Сарајеву 1984. године, за чије је потребе снимио химне свих земаља-учесница.

Данас, Репрезентативни оркестар Гарде са поносом наставља традицију и ангажује се на реализацији задатака давања војних почасти, као и самосталних наступа како у нашој земљи тако и у иностранству.