Учешће на Конференцији начелника генералштабова балканских земаља

Четвртак, 18.5.2023 | Међународна сарадња
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић учествовао је на 16. Конференцији начелника генералштабова балканских земаља одржаној данас у главном граду Бугарске, Софији.

Тема овогодишње конференције била је ,,Војна повезаност у региону и војна мобилност као посебан допринос партнерству на Балкану — проналажење иновативних путева за интеграцију и сарадњу”, а начелници генералштабова балканских земаља су били у прилици да размене искуства и ставове и о другим темама од значаја за даљи развој регионалне сарадње у области одбране.

Генерал Мојсиловић је током свог излагања потврдио посвећеност Војске Србије даљем развоју ове регионалне иницијативе, пре свега кроз унапређење војно-војне сарадње и јачање поверења између оружаних снага земаља чланица, што је од посебног значаја у условима актуелне безбедносне ситуације на глобалном нивоу.

Током боравка у Софији, начелник Генералштаба Војске Србије је имао одвојене билатералне сусрете са начелником Генералштаба Бугарске армије адмиралом Емилом Ефтимовим и председавајућим Војном комитету Европске уније генералом Робертом Бригером, са којима је разговарао о дометима војно-војне сарадње и могућностима за њено даље унапређење.

Форум начелника генералштабова балканских земаља окупља начелнике генералштабова оружаних снага Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Србије, Румуније, Северне Македоније, Турске и Црне Горе, са циљем јачања војно-војне сарадње балканских држава и модела одговора на савремене безбедносне изазове, ризике и претње. На овогодишњој Конференцији у својству гостију су учествовали и високи представници Европске уније и НАТО-а, те начелници генералштабова оружаних снага Хрватске и Словеније.

Повезане вести