Године у којима нисмо улагали у војску далеко су иза нас

Четвртак, 11.1.2018 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић обишли су објекте за смештај борбене технике у касарни „Бошко Палковљевић Пинки“ у Сремској Митровици.

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, обишао је данас новоизграђене и објекте у изградњи за смештај борбене технике у касарни „Бошко Палковљевић Пинки“ у Сремској Митровици. 

Реч је о четири хангара за смештај борбене технике, од којих је један завршен током 2016. године, два крајем 2017. године, док је један у изградњи.

Након обиласка, министар Вулин је истакао да Војска Србије, као свој циљ има да у овој и наредној години обезбеди да сва наша борбена техника буде под кровом, да последице НАТО агресије санирамо и да наши припадници раде у најбољим могућим условима, баш као што наша техника треба да буде чувана у најбољим могућим условима како би на тај начин био продужен њен животни век, да на тај начин побољша своју исправност и да на тај начин покажемо да су године у којима нисмо улагали у војску далеко иза нас .

– Ове године Војска је у буџету, односно Министарство одбране, предвидело 743 милиона динара за побољшање војне инфраструктуре, а из сопствених прихода Војска Србије ће издвојити још 480 милиона динара којима ћемо, свакако, значајно побољшати стање наше инфраструктуре и самим тим стање наше борбене технике. Овде у Сремској Митровици уложили смо више од милион евра да би ови објекти били условни, да би били функционални – истакао је министар Вулин.

Он је, такође, изразио захвалност и локалној самоуправи која излази у сусрет војсци и која помаже око радова који су неопходни.

– Свако улагање у Војску Србије је улагање у развој и локалне заједнице и улагање у развој читаве земље. Свако улагање у Војску Србије је улагање у бољи животни стандард сваког грађанина Србије и свакако свако улагање у Војску Србије је улагање у мир и стабилност наше земље, а то је оно што нам је најнеопходније – поручио је министар Вулин.

Према речима министра одбране, у сремскомитровачкој касарни реч је о хангарима за смештај борбене технике, како тенкова, тако и борбених оклопних возила пешадије.

Према речима команданта Прве бригаде копнене војске Војске Србије бригадног генерала Жељка Петровића, у децембру 2015. године започети су радови изградње првог хангара за смештај борбених возила јединица које лоцирају у касарни у Сремској Митровици.

– Те године је, после дуго година од НАТО бомбардовања први пут почела изградња објеката који омогућавају да борбену технику сместимо под кров. То ће омогућити да борбена техника буде исправнија, продужићемо јој век трајања и омогућити да јединице извршавају своје задатке на најбољи могући начин – истакао је генерал Петровић.

Након обиласка објеката, градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер је изразио задовољство сарадњом са Министарством одбране и што улаже средства у касарну у том граду, додајући да се нада да ће се та добра сарадња наставити и у будуће на обострано задовољство.

Одговарајући на питање новинара о томе да ли ће се за тенкисте радити наменска униформа, министар Вулин је потврдио да је то један тип униформе, а тежи се ка томе да се оне прилагоде потребама припадника Војске Србије.

– На основу наређења врховног команданта Александра Вучића, ми смо добили више од милијарду динара за обнављање униформи, за набавку нових чизама. Сваки наш војник ће имати по два комплета униформе то се није десило од времена ЈНА, а управо ту прилику хоћемо да искористимо да различите јединице добијају и одговарајуће униформе баш у складу са сопственим потребама – нагласио је министар одбране.

Упитан да прокоментарише данашње хапшење припадника Војске Србије, министар Вулин је истакао да је тим поводом издато саопштење и да Војска Србије веома води рачуна да сачува свој углед и да чува углед сваког припадника и да ће увек поступати у складу са законом и налогом надлежних тужилаштава.

– Не могу да коментаришем док се не донесе одговарајућа пресуда, односно, док се не поведе одговарајући поступак, али оно што је сигурно то је да је Војска Србије, не без разлога, једна од најцењенијих и најпоштованијих институција у нашем народу, између осталог што толико води рачуна о себи и свом угледу и онима који раде у њој – истакао је министар Вулин.

Повезане вести