Летачка обука будућих пилота Војске Србије

Среда, 1.3.2023 | Обука
На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници и у ширем рејону Београда у току је летачка обука кадета четврте године Војне академије на лаким вишенаменским хеликоптерима „газела“.

Обука представља први сегмент летачког оспособљавања кадета за дужности пилота хеликоптера Војске Србије.

Програмом обучавања обухваћени су контролни летови са инструктором, самостални летови, као и вежбе ванаеродромског слетања и полетања, како би будући пилоти били у потпуности оспособљени за самостално летење на овом типу ваздухоплова. Да би приступили летачкој обуци на хеликоптеру „газела“, они су претходно прошли земаљску припрему, која обухвата познавање карактеристика хеликоптера и његових склопова, радио-навигацијске опреме, техника пилотирања, као и теоретске садржаје из области аеродинамике и метеорологије.

Кадете на петој, завршној години студија очекује преобука за борбене хеликоптере „гама“ или вишенаменске транспортне хеликоптере Ми-17, у складу са њиховим склоностима, способностима и постигнутим резултатима. Тиме се заокружује комплетан процес летачке обуке кадета Војне академије који се школују на модулу војно ваздухопловство.

Реализација интензивне летачке обуке кадета омогућена је захваљујући великим улагањима у ратно ваздухопловство Војске Србије започетим пре неколико година. Тиме је вишеструко увећана доступност ваздухоплова за извођење обуке кадетa Војне академије. На тај начин се обезбеђује да се они, одмах по пријему у професионалну војну службу, фокусирају на напредне облике обуке и преобуку за најсавременије типове борбених и вишенаменских хеликоптера у наоружању Војске Србије.

Повезане вести