Завршна анализа вежбе „Словенско братство 2016“

Среда, 21.12.2016 | Актуелности

У касарни „Растко Немањић“ у Панчеву, данас је одржана завршна анализа трилатералне мултинационалне тактичке вежбе са бојним гађањем „Словенско братство 2016“.

Анализи су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Славољуб Јанићијевић, начелник Управе за обавештајно извиђачке послове бригадни генерал Илија Тодоров, представник Управе за обуку и доктрину, команданти јединица Копнене војске које су учествовале на вежби, представници Управе за међународну војну сарадњу и Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, представници Команде Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Током анализе сагледана су питања у вези са извршеним припремама за извођење вежбе, степеном остварених циљева, обученошћу команди за процес оперативног планирања,  оспособљености јединица за извршење задатака, као и позитивна искуства и проблеми током припрема и извођења вежбе.

Закључено је да је циљ вежбе у потпуности постигнут и да је унапређена способност јединица Војске Србије за извођење противтерористичке операције у мултинационалном окружењу. 

Вежба „Словенско братство 2016“ представљала је наставак сарадње између Ваздушно-десантних јединица Оружаних снага Руске Федерације и Специјалне бригаде Војске Србије, започете извођењем вежбе „Срем“, 2014. године у Србији. Вежба је 2015. године изведена на територији Руске Федерације под називом „Словенско братство 2015“ и на њој су поред оружаних снага Руске Федерације и Војске Србије први пут учестовали и припадници оружаних снага Републике Белорусије.  

Повезане вести