Свечана академија поводом Дана Копнене војске и Дана пешадије

Петак, 15.11.2019 | Култура и традиција
Свечаном академијом одржаном у нишком Дому војске, којој су присуствовали министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, вечерас су обележени Дан Копнене војске и Дан пешадије.

У честитки председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, прочитаној на почетку свечаности наводи се:

"Јединице Копнене војске реализују постављене задатке и постижу запажене резултате у обуци и оспособљавању припадника свог вида и других субјеката одбране и безбедности наше земље. Показали сте добру вољу и испољили спремност да искористите могућности у модернизацији и осавремењавању јединица Копнене војске. Стални економски напредак наше земље отвориће нам нове могућности да наставимо са модернизацијом наше војске. Наш заједнички циљ је да Војска Србије буде најбоље обучена, опремљена и високо професионална. Обучена, опремљена и високо професионална војска представља окосницу система одбране Републике Србије, не чинећи претњу било коме."

Обраћајући се присутнима, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић поручио је да је данашња Копнена војска кроз ватру, покрет и маневар, окосница снаге Војске Србије и да је поносан на све припаднике Копнене војске јер су часни војници и добри људи.

"Држава Србија на челу са председником Републике Србије, Министарство одбране и министар одбране, Генералштаб Војске Србије и начелник Генералштаба подржавају Копнену војску у модернизацији, наоружању и војној опреми. На нама је да припремамо Копнену војску, да буде спремна и на услузи отаџбини, народу и држави", поручио је генерал Симовић, додавши да очекује наставак модернизације и подршку у подизању стандарда припаднике Војске.

Вечерашњој свечаности "Ниш кроз ратове", посвећеној богатој војној историји и свим јунацима тог града, присуствовали су представници Града Ниша, нишких градских општина, локалних самоуправа, верских заједница, ветеранских удружења и бројни гости. У културно-уметничком делу програма наступили су Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички", Црквено-певачка дружина "Бранко", вокални и драмски уметници.

Дан Копнене војске и Дан пешадије прослављају се 16. новембра у спомен на датум када је 1914. године почела Колубарска битка у којој је српска војска извојевала своју највећу победу. Носилац борбених дејстава српске војске у току ове битке било  је 11 пешадијских и једна коњичка дивизија, подржаних са 426 артиљеријских оруђа.

Повезане вести