Aкција добровољног давања крви у новосадској касарни

Петак, 26.12.2008 | Цивилно-војна сарадња

Припадници Речне флотиле Војске Србије и чланови новосадске подружнице хуманитарног друштва железничара Србије “Костадин Веселиновић-Коста” у заједничкој хуманитарној акцији добровољно су дали крв.

Припадници Речне флотиле Војске Србије и чланови новосадске подружнице хуманитарног друштва железничара Србије “Костадин Веселиновић Коста” у заједничкој хуманитарној акцији добровољно су дали крв.

Акција је изведена у склопу цивилно-војне сарадње, а у новосадској касарни “Александар Берић” у сарадњи са Војномедицинском академијом око стотину радника Железница Србије из Руме, Ниша, Зајечара, Ваљева, Ужица, Новог Сада и других места широм Републике Србије и исти број старешина, професионалних војника и војника на одслужењу војног рока, припадника Речне флотиле Војске Србије, дало је око 90 литара најдрагоценије течности.

Према речима новосађанина Ладислава Кинке, једног од координатора хумане акције, који је и припадник резервног састава понтонирске јединице Речне флотиле, оваква акција је поред осталог и прилика за упознавање и заједничко дружење са припадницима Војске.

Од доктора Марике Љубенов, вође мобилне екипе Института за трансфузиологију ВМА, сазнали смо да та еминентна војноздравствена установа све више пружа здравствене услуге грађанима па је и акција у Новом Саду од немерљивог значаја за све оне којима ће дарована крв бити потребна. Осим заједничког дружења даваоци крви су имали прилику да им стручњаци ВМА најсавременијим тестовима крви провере здравље и упуте по који потребан савет.

Повезане вести