Међународни курс детекције токсичних хемикалија у Центру АБХО

Петак, 8.9.2023 | Међународна сарадња
У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране у Крушевцу ове недеље jе реализoван курс „Детекцијa и идентификација токсичних хемикалија и индустријских токсичних хемикалија“ који су похађали припадници оружаних снага из девет земаља.

Током петодневне обуке, полазници из Алжира, Бразила, Босне и Херцеговине, Грчке, Египта, Италије, Северне Македоније, Сједињених Америчких Држава и Турске били су у прилици да прошире знања о физичко-хемијским карактеристикама токсичних хемикалија и обуче се за употребу уређаја за детекцију контаминираних материјала и пружање прве помоћи у случају тровања.

У обуци, коју су изводили сертификовани инструктори из Центра АБХО, користили су се уређаји и опрема на употреби у Војсци Србије. Тежиште је било на реализацији токсиколошких анализа воде, соли тешких метала и хемијски контаминираних узорака уз употребу лабароторије за детекцију и идентификацију отровних хемијских супстанци.

Реализација међународних курсева и велико интересовање оружаних снага партнерских држава за учешће на усавршавањима у Центру АБХО потврђују висок квалитет обуке и стручности инструкторског кадра у Војсци Србије у области атомско-биолошко-хемијске одбране, и уједно учвршћују статус ове јединице као регионалног и партнерског центра за образовање и обуку.

Повезане вести