Припадницима 250. ракетне бригаде уручене војне споменице

Понедељак, 15.4.2019 | Култура и традиција

Војна споменица поводом 20. годишњице учешћа у одбрани од НАТО агресије још једно је признање које ће од данас сведочити о храбрости и одважности припадника 250. ракетне бригаде за ПВД, која је за пожртвованост у одбрани земље већ одликована Орденом народног хероја.

На свечаности одржаној у Дому ваздухопловства у Земуну, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић истакао је да иако је прошло 20 година од НАТО агресије на СР Југославију, сви се сећамо тог тешког времена у ком агресор није бирао средства за постизање свог циља.

– У том необјављеном и необјашњивом рату, агресор није бирао средства за постизање свог циља, а сва правила ратовања су тог тренутка престала да важе. Сви се сећамо тог тешког времена, времена патње, страдања и бола који смо делили са нашим народом. Оспособљеност, морална чврстина и одлучност наше војске и народа допринели су да отпор буде снажан, одлучан и непрекидан и да непријатељ не оствари своје циљеве.

Према његовим речима, умешно командовање, правовремен оперативни развој, примена мера оперативног и тактичког маскирања и рационална и ефикасна ватрена дејства јединица наше противваздухопловне одбране, заслужни су за спречавање планираног брзог уништења и апсолутне превласти вишеструко технички и бројно надмоћнијег непријатеља у ваздушном простору.

– Вршећи своју дужност 28 припадника 250. ракетне бригаде положило је свој живот за слободу отаџбине, достојанство свог народа и част професије. Њихова храброст, јунаштво, професионализам и патриотизам заувек ће бити инспирација за наш даљи рад – поручио је генерал Жарковић, додајући да су у народном периоду пред бригадом важни процеси опремања и модернизације, чиме ће способност наше противваздухопловне одбране бити значајно унапређена, а безбедност ваздушног простора Републике Србије још већа.

Командант 250. ракетне бригаде за ПВД пуковник Тиосав Јанковић истакао је да је та бригада од свог формирања била велика, значајна и посебна јединица, са важним и племенитим задатком и да су бројни испити које је успешно положила, укључујући и онај најтежи – одбрану отаџбине од НАТО агресије.

– Одлука нашег руководства да се браниоцима отаџбине додели и војна споменица поводом 20. годишњице одбране отаџбине од НАТО агресије пуно нам значи. Ово је велики дан и одајемо признање свима онима који су упркос снази и моћи НАТО агресора успели да опстану и истрају свих 78 дана агресије, да изврше своје задатке, сачувају људство и ратну технику, а притом постигну значајне и вредне успехе, по којима смо и данас препознатљиви – рекао је пуковник Јанковић.

Осврнувши се на губитке које је бригада претрпела током агресије, командант 250. ракетне бригаде је поручио да је данашња свечаност прилика за подсећање на погинуле саборце, чија се жртва не сме заборавити и да бригаду и убудуће треба градити поштујући и чувајући успомену на оне који су је својим радом и борбом сачували, бранивши слободу и отаџбину.

Војне споменице породицама погинулих припадника и рањеним припадницима 250. ракетне бригаде уручио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

Ратном команданту бригаде генерал-мајору у пензији Мирославу Лазовићу и ратном начелнику штаба 250. ракетне бригаде за ПВД пуковнику у пензији Драгану Станковићу, ратним командантима дивизиона, активним војним лицима на служби ван бригаде, као и садашњем команданту бригаде пуковнику Тиосаву Јанковићу и начелнику штаба 250. ракетне бригаде пуковнику Новици Гогићу, војне споменице уручио је командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић.

Пензионисаним и активним припадницима бригаде војно признање уручио је командант 250. ракетне бригаде пуковник Тиосав Јанковић.

За бригадног генерала у пензији Станка Васиљевића, који је 1999. године вршио дужности у саставу борбене послуге Четвртог ракетног дивизиона ПВО, добијена војна споменица је признање за исказани труд и умеће у борби против једне од највећих светских сила.

– Даноноћно смо били на ватреним положајима. Били смо погађани, поправљали се, поново дејствовали, професионално извршавали борбене задатке, искоришћавајући борбене могућности технике колико год је то било могуће. О томе колико смо били успешни најбоље говоре наши противници, агресори који су рекли да ни последњег – 78. дана, нису били ништа безбеднији него првог дана рата – истако је генерал Васиљевић.

Почетком НАТО агресије пуковник у пензији Драган Станковић био је на дужности начелника штаба у Команди 250. ракетне бригаде и само неколико дана касније, услед околности, преузео је дужност заступника команданта бригаде, на којој је био све до краја агресије. Како истиче, за њега је најважније да су захваљујући свим припремама које су претходиле агресију, припадници бригаде успели да се непрекидно супротстављају агресору, нанесу му значајне губитке и сачувају снаге до краја рата.

За главног подофицира Другог ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде заставника Владимира Љубенковића, који је 1999. први на радару уочио „невидљиви“ авион Ф-117А, добијена споменица је признање државе за све што су учинили, а за шта их је држава и учила и школовала.

Данашњој свечаности присуствовали су и чланови колегијума начелника Генералштаба и команданта РВ и ПВО, породице погинулих припадника 250. ракетне бригаде, припадници ратног састава бригаде и бројни гости.

Повезане вести