Посета делегације Гарде Војске Србије Уједињеном Краљевству

Понедељак, 3.6.2019 | Међународна сарадња

У оквиру билатералне сарадње Републике Србије и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, делегација Гарде Војске Србије боравила је у Лондону од 25. маја до 2. јуна ове године.

Циљ доласка у Уједињено Краљевство била је посета Гардијској пешадији и Гардијској коњици британских Оружаних снага, ради размене искустава у протоколарним и почасним активностима и сарадња коњичких јединица Уједињеног Краљевства и Србије.

У делегацији коју је предводио заменик команданта Гарде пуковник Жељко Гавриловић, били су командант Гардијског батаљона потпуковник Драган Јаковљевић, командир Коњичког вода капетан Мартин Пацула и командир Одељења за узгој и негу коња Коњичког вода мајор Предраг Аџемовић.

Практичну демонстрацију почасних активности Гарде Оружаних снага Уједињеног Краљевства, осим у касарнама, делегација српске Гарде видела је на догађајима којима је присуствовала — смени гардиста у предворју Бакингемске палате, церемонији предаје кључева у тврђави Лондон Тауер, смени Гарде у предворју палате Велингтон, као и на војној паради одржаној 1. јуна. Та парада највећа је војна парада у Уједињеном краљевству и уједно генерална проба манифестације "Trooping the Colour", која се одржава поводом рођендана њеног величанства краљице Елизабете II. Војна парада традиционално се одржава недељу дана пре краљичиног рођендана, а овогодишња, којом је командовао принц Ендру војвода од Јорка, бројала је око 1.400 учесника.

У пратњи изасланика одбране Уједињеног краљевства у Републици Србији пуковника Ника Илића и изасланика одбране Републике Србије у Уједињеном краљевству капетана бојног брода Слободана Новаковића, делегација Гарде Војске Србије посетила је касарне "Хајд Парк" и "Велингтон" у којима су смештени делови Гардијске коњице и Гардијске пешадије, и имала прилику да се увери у висок ниво оперативности и опремљености ових јединица са традицијом дугом више стотина година.

Приликом посете српских гардиста Уједињеном Краљевству, представници Гарде земље домаћина трудили су се да на најбољи могући начин пренесу своја искуства, посебно када је у питању развој коњичких јединица, које код њих датирају још из 17. века, а у Гарду Војске Србије коњички вод уведен је тек недавно, од 2018. године. Осим корисних савета, домаћини су изразили жељу за даљим развијањем сарадње између двеју земаља.

Повезане вести