Обука припадника Мађарске војске у Центру АБХО

Понедељак, 13.6.2022 | Међународна сарадња
У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Србије данас је почела петодневна обука припадника Мађарске војске са реалним токсичним хемикалијама.

Обука се реализује на полигону „Равњак“ у Крушевцу, а пролазе је официри, подофицири и професионални војници из састава 93. батаљона атомско-биолошко-хемијске одбране Мађарске војске. 

Циљ обуке је додатно унапређење знања о токсичним хемикалијама, мерама заштите на раду и практично оспособљавање полазника за рад са овим отровним супстанцама.

Програмом обучавања су обухваћени садржаји почев од рада патрола атомско-биолошко-хемијске службе на извиђању контаминираног земљишта и објеката, преко хемијске детекције и деконтаминације наоружања и опреме, до пружања медицинске помоћи у случају контакта са токсичним хемикалијама. 

Обука припадника страних оружаних снага, која се у Центру АБХО реализује од 2016. године, представља међународну потврду квалитета обуке која се изводи у јединицама Војске Србије и доприноси развоју укупних билатералних односа са партнерским државама.

Повезане вести