Пријем мировњака

Среда, 17.4.2013 | Активности НГШ

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић примио је данас припаднике Министарства одбране и Војске Србије који ће бити ангажовани у мултинационалним операцијама у ДР Конго, Обали Слоноваче и Сомалији. Пријему је присуствовао и заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Горан Радовановић и заменик начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић примио је данас припаднике Министарства одбране и Војске Србије који ће бити ангажовани у мултинационалним операцијама у ДР Конго, Обали Слоноваче и Сомалији.

Пријему је присуствовао и заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Горан Радовановић и заменик начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић.

Мултинационална операција УН MONUSCO у ДР Конго успостављена је 1999. године. Војска Србије у овој операцији учествује са једним санитетским тимом за евакуацију ваздушним путем (АМЕТ), штабним официром и штабним подофициром. АМЕТ у свом саставу има два лекара и четири медицинска техничара који образују два подтима за санитетску евакуацију ваздушним путем и базирани су у Киншаси.

Мултинационална операција УН UNOCI у Обали Слоноваче установљена је 2004. године. Војска Србије у овој операцији учествује са три војна посматрача, који раде на имплементацији мировног процеса и обављају редовне задатке патролирања.

Европска унија од 7. априла 2010. године изводи операцију обуке војних снага Сомалије у Уганди. Своје ангажовање Р. Србија отпочела је 25. априла 2012. године, a до сада су у мултинационалној операцији учествовала два припадника Војске Србије. Санитетски тим састава један лекар и три техничара упутиће се у МнОп до краја месеца. Планирано је ангажовање тима у Уганди, а затим и у Могадишу у Сомалији.

Повезане вести