Дезангажовање тима Војске Србије за заштиту бродова у операцији Аталанта

Понедељак, 29.11.2021 | Мултинационалне операције
Припадници аутономног тима Војске Србије за заштиту бродова Светског програма за храну УН допутовали су данас у Републику Србију након успешног ангажовања у зони војне операције поморских снага Европске уније „Аталанта“.

У претходних пет месеци, припадници тима из састава 72. бригаде за специјалне операције били су ангажовани на пружању заштите брода „Спикерог“ којим се допрема хуманитарна помоћ Републици Сомалији. 

У условима пиратских напада и озбиљних претњи по безбедност пловидбе уз обале Сомалије у Аденском заливу и Индијском океану, аутономни тим за заштиту бродова је успешно реализовао све задатке у складу са мандатом мисије „Аталанта“ и на достојан начин репрезентовао Војску Србије и Републику Србију.

Војска Србије учествује у војној операцији „Аталанта“ од априла 2012. године, ангажовањем штабних официра на бродовима у Индијском океану и у Оперативној команди на копну, а од децембра 2013. године и периодичним ангажовањем аутономних тимова за заштиту бродова. Ово је осми тим који је Војска Србије ангажовала у овој војној операцији Европске уније.

Повезане вести