Први пут обука кадета Војне академије на авиону ласта

Среда, 7.11.2018 | Обука

Основна летачка обука кадета Војне академије од јуче се по први пут изводи на авиону В-54 ласта, који је је у наоружање Војске Србије уведен почетком ове године.

На аеродрому „Батајница“ јуче је почела основна летачка обука кадета 140. класе Војне академије на авиону В-54 ласта. Своје прве летове имало је пет кадета и то је први пут да се обука кадета реализује на овом авиону домаће производње.

До сада је обука кадета Војне академије на студијском програму Војно ваздухопловство извођена на авиону утва 75, који се готово четрдесет година користи за селекцију кандидата, почетну летачку обуку и тренаж пилота ратног ваздухопловства и ПВО наше војске.

Авион В-54 ласта је једномоторни школски авион намењен за основну и део напредне обуке пилота који се школују на Војној академији. Својом савременом, дигиталном авиоником и летним карактеристикама омогућава обуку у основном, акробатском, навигацијском, групном, инструменталном и ноћном летењу. Ласте су у наоружање Војске Србије уведене почетком ове године и налазе се у саставу 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде.

Повезане вести