Почео Курс за штабне официре Уједињених нација

Понедељак, 21.5.2018 | Обука

У Центру за мировне операције Војске Србије у Београду данас је почео тронедељни Курс за штабне официре Уједињених нација (UN Staff Officers Course – UNSOC 2018), који похађају официри Војске Србије, МУП-а и оружаних снага БиХ и Белорусије.

Током наредне три недеље полазници курса – 29 официра Војске Србије, два припадника Министарства унутрашњих послова и по један официр војски БиХ и Белорусије – обучаваће се за рад на штабним дужностима у мировним операцијама Уједињених нација, у складу са важећим стандардима и процедурама.

Програм курса је фокусиран на основне стандарде и аспекте функционисања интегрисаних мисија УН, процес планирања војне компоненте и штабне функције и процедуре. На курсу ће бити представљена и различита искуства из актуелних мировних операција УН. Садржаји су базирани на основним материјалима за обуку за учешће у мировним операцијама УН, уз додатак садржаја специфичних за обуку штабних официра. Наставу на курсу изводе инструктори Центра за мировне операције и партнерских центара из БиХ и Мађарске.

За реализацију овог курса Центар за мировне операције је од 2015. године сертификован од стране Службе за интегрисану обуку Департмана за мировне операције и Департмана за подршку на терену Уједињених нација.

Курс за штабне официре Уједињених нација (UNSOC 2018) свечано је отворио заменик начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић.

Повезане вести