Начелник Генералштаба у посети Грчкој

Четвртак, 25.1.2018 | Међународна сарадња

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић од јуче борави у посети Републици Грчкој током које је имао сусрете са грчким министром одбране и начелником генералштаба.

Генерал Диковић је, након свечаног дочека испред зграде Министарства националне одбране, разговарао са начелником Генералштаба националне одбране Грчке адмиралом Евангелосом Апостолакисом.

Адмирал Апостолакис је, са најближим сарадницима, упознао делегацију Војске Србије са основним карактеристикама и тренутним ангажовањем грчких оружаних снага, као и са текућим и планираним активностима борбене групе ЕУ Хелброк, у којој је Грчка водећа нација.

Осим тога, генерал Диковић и адмирал Апостолакис су разговарали о актуелној безбедносној ситуацији у региону и о билатералној војној сарадњи Србије и Грчке, пре свега у области обуке, вежби и усавршавања припадника двеју војски, и о учешћу снага Војске Србије у борбеној групи ЕУ Хелброк.

Диковић и Апостолакис су се сагласили да је сарадња у области одбране разноврсна и развијена, прати ниво укупних билатералних односа две земље који су традиционално пријатељски, али да свакако има простора за њено даље унапређење.

Начелника Генералштаба Војске Србије данас је примио и грчки министар одбране Панос Каменос, са којим је разговарао о билатералној војној сарадњи двеју земаља.

Током посете Грчкој, генерал Диковић, уз највише војне почасти, положио је венац на Споменик незнаном јунаку на централном атинском тргу Синтагми, а вечерас ће заједно са својим грчким колегом присуствовати отварању изложбе у нашој амбасади у Атини, приређеној поводом 150. годишњице од потписивања првог уговора о савезништву Србије и Грчке.

Делегација Војске Србије јуче је обишла бојни крсташ „Георгиос Авероф“, а у наставку посете наша делегација ће сутра обићи Центар за падобранску обуку Генералштаба Копнене војске Грчке у Аспропиргосу.

Повезане вести