Успешно завршена вежба „БАРС 2017“

Субота, 7.10.2017 | Обука

Завршена је заједничка летно-тактичка вежба Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације „БАРС 2107“.

После 75 полетања, 91 час и 10 минута проведених у ваздуху, 123.400 килограма утрошеног керозина и укупно 1.096 комада муниције, ракета и авио-бомби испаљених и бачених на циљеве на земљи, руски и српски пилоти искључили су моторе својих авиона и хеликоптера закључивши сложно да је заједничка летно-тактичка вежба „БАРС 2017“ у потпуности испунила свој циљ.
 
Вођа српске делегације пуковник Жељко Билић, командант 204. ваздухопловне бригаде, веома је задовољан радом свих 14 пилота РВ и ПВО који су са руским колегама претходних дана реализовали летачке задатке. Он истиче да је гостопримство и висок ниво професионалности коју су испољили домаћини допринео да наши пилоти ефикасно искористе прилику да стекну драгоцена искуства у вези са борбеном употребом ловачких авиона и хеликоптера којима располаже РВ и ПВО.
 
Генерал Јуриј Александрович Сушков, начелник Државног центра за обуку летачког састава и летна испитивања, који је на аеродрому „Липецк 2“ угостио колеге из Србије, нагласио је да БАРС у потпуности оправдава своје име – Братство авијатичара Русије и Србије. 

Генерал Сушков рекао је да су српски и руски пилоти веома брзо постигли висок ново синхронизације и када би, којим случајем, имали прлику да још неколико дана лете заједно изгледало би као да су одувек били у истој јединици.
 
Активност коју већ трећу годину заредом организују Ратно ваздухопловство и противваздухоплавна одбрана Војске Србије и Ваздушно-космичке снаге ОС Руске Федерације имала је три основна циља. Први – „садејство током извршења заједничких задатака на уништавању копнених објеката мешовитим посадама ВКС ОС Руске Федерације и РВ и ПВО Војске Србије“. Затим, „провера борбене оспособљености летачког састава и спремности за заједничко извршавање борбених задатака“ и „унапређење нивоа сарадње међу члановима посада, дежурним јединицама и службама обезбеђења“. Тема овогодишње летно-тактичке вежбе БАРС 2017 је била припрема и реализација борбених дејстава у току извршења задатака уништавања паравојних формација и спровођење акција трагања и спасавања.
 
Пилоти мигова 29 и хеликоптера Ми-8 реализовали су сложене летачке задатке дању и ноћу у повољним и сложеним метеоролошким условима и извели су гађања, ракетирања и бомбардовања земаљских циљева на полигону „Пагоново“ надомак Вороњежа.
 
На овогодишњем БАРС-у учесвовала је и група специјалаца из састава Ваздушно-десантне војске која је увежбавала антитерористичка дејства и акције спасавања и евакуације рањеника, што је летачке задатке наших и руских пилота хеликоптера Ми-8 приближило реалним борбеним условима.

Повезане вести